Nou protest al grefierilor din Capitală/ Mai multe instanţe din ţară s-au alăturat protestului

Vineri, între orele 11.00 şi 13.00, zeci de grefieri au protestat, din nou, faţă de nerespectarea unor majorări salariale care l-ar fi garantate de Curtea Constituţională. Personalul auxiliar de la mai multe instanţe judecătoreşti din Capitală l-au invitat pe ministrul Justiţiei la discuţii. Şi la Suceava, zeci de grefieri de la mai multe instanţe au protestat solicitând salarii mai mari.

2266 afișări
Imaginea articolului Nou protest al grefierilor din Capitală/ Mai multe instanţe din ţară s-au alăturat protestului

Nou protest al grefierilor din Capitală

"Ne-am strâns şi astăzi să protestăm în speranţa că se va accela procesul prin care am putea să beneficiem de măririle de salarii promise. L-am invitat pe domnul Iordache, ministrul Justiţiei să discute cu grefierii, dar nu a venit. Vom merge luni la Ministerul Justiţiei pentru a lua o decizie favorabilă nouă, sperăm", susţine un grefier de la Curtea de Apel Bucureşti.

Zeci de grefieri de la mai multe instanţe de judecată din Capitală au protestet, timp de două ore, fiind nemulţumiţi de inechităţile salariale şi de condiţiile de muncă, fiind a doua zi consecutivă de proteste.

"Noi, ca grefieri, avem interdicţii de a desfăşura orice altă activitate. Salariile noastre nu sunt aşa cum crede lumea. Nu beneficiem de tichete de masă şi de vacanţă, orele de peste program nu sunt compensate cu zile libere că nu are cine să ne înlocuiască. CSM a dat anul trecut, cred, o decizie prin care li se impune grefierilor de şedinţă să motiveze, pe modelul dat de judecători, sentinţele judecătoreşti. În condiţiile astea să ai două mii şi ceva de lei salariul, să şi motivezi de acasă din timpul liber nu mi se pare normal", a declarat joi, un grefier de la o instanţă din Capitală.

Suceava: Zeci de grefieri de la trei instanţe au protestat, cerând salarii mai mari

Câteva zeci de grefieri de la cele trei instanţe sucevene au protestat, vineri, în faţa Palatului de Justiţie din Suceava, solicitând salarii în conformitate cu pregătirea lor profesională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Câteva zeci de grefieri de la Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel Suceava au protestat, vineri, aproximativ o jumătate de oră, în faţa Palatului de Justiţie din Suceava.

Ei au solicitat ca discrepanţele salariale din acest sector să fie eliminate şi au cerut aplicarea prevederilor legii salarizării.

Totodată, protestatarii s-au declarat nemulţumiţi că nici celelelate revendicări pentru care au protestat în toamna anului trecut nu au fost soluţionate.

În funcţie de rezultatul discuţiilor de luni dintre reprezentanţi ai grefierilor şi ai Ministerului Justiţiei vor fi stabilite acţiunile ulterioare.

Grefierii suceveni au protestat şi în luna octombrie a anului trecut, când au solicitat asigurarea unor condiţii optime de lucru, angajarea de personal auxiliar pentru a acoperi cele opt ore de lucru fără a fi nevoie să li se prelungească programul, recunoaşterea bolilor profesionale, normarea muncii, crearea unui organism care să se ocupe de cariera grefierilor şi o Direcţie Generală a Grefierilor.

Aproape 50 de grefieri din Iaşi au cerut în faţa Palatului de Justiţie respectarea legii salarizării

Aproximativ 50 de grefieri de la Curtea de Apel şi Tribunalul Iaşi au protestat, vineri, cerând respectarea unor ordonanţe privind legea salarizării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei aproape 50 de grefieri de la Palatul de Justiţie din Iaşi au ieşit în faţa instituţiei, iar protestul lor a durat aproximativ o oră.

Protestatarii au declarat că există o serie de ordonanţe care nu se pun în aplicare, ceea ce duce la nerespectarea legii salarizării.

"Am întrerupt şi noi lucrul în solidaritate cu colegii din ţară. La discuţiile purtate de asociaţiile noastre profesionale şi de sindicate cu ministerul la acest moment nu se ajunge la un punct comun în ceea ce priveşte nivelul de salarizare şi anume aplicarea ordonanţelor de Guvern care prevăd înlăturarea inechităţilor din sistem. Salariile sunt diferenţiate în clasa ocupaţională", a declarat Lăcrămioara Rusu, grefier la Curtea de Apel Iaşi.

"Revendicarea noastră este legată de aplicarea valorii de referinţă sectorială de 445 de lei pentru toţi cei din familia ocupaţională justiţie şi aplicarea deciziei 794 din 2016 a Curţii Consituţionale", a declarat un alt grefier, Andrei Macovei.

Grefierii sunt decişi să nu renunţe la proteste şi au spus că ar putea ajunge inclusiv la declanşarea grevei generale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici