Numărul locurilor de muncă vacante a crescut. Care sunt domeniile în care se caută angajaţi

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în trimestrul al treilea cu 2.900, la 33.000, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este mai mare cu 6.500, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

1166 afișări
Imaginea articolului Numărul locurilor de muncă vacante a crescut. Care sunt domeniile în care se caută angajaţi

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în trimestrul al treilea la 33.000 (Imagine: Shutterstock)

Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,78%, în urcare cu 0,08 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 0,15 puncte faţă de acelaşi trimestru al anului 2012.

"Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri atât în ceea ce priveşte rata cât şi a locurile de muncă vacante s-au regăsit în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (+0,25 puncte procentuale, respectiv +2,2 mii locuri vacante), urmate de ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente) - grupa majoră 8 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +0,8 mii locuri vacante) şi funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +0,4 mii locuri vacante). Singurele scăderi au fost cele pentru ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (-0,28 puncte procentuale, respectiv -1,1 mii locuri vacante), respectiv muncitori necalificaţi (-0,06 puncte procentuale, respectiv -0,3 mii locuri vacante) - grupa majoră 9", arată INS, într-un comunicat.

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cea mai importantă creştere atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante s-a regăsit tot în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate, iar singura diminuare a celor doi indicatori s-a înregistrat în ceea ce priveşte tehnicienii.

În trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,8%), respectiv în administraţie publică (2,13%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,05%), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,09%).

"Şi în privinţa locurilor de muncă vacante, în cele două activităţi economice, angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată, şi anume 0,03 mii locuri vacante în industria extractivă, respectiv 0,06 mii locuri vacante în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (10,5 mii locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 1,02%. Sectorul bugetar a însumat puţin peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5,2 mii locuri vacante se regăsesc în administraţie publică, 3,4 mii locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2,6 mii locuri vacante în învăţământ", menţionează INS.

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri, atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-au regăsit în învăţământ (0,59 puncte, respectiv 2.100 locuri vacante), urmate de administraţia publică (0,52 puncte, respectiv 1.300 locuri vacante), iar la polul opus, cu cea mai relevantă scădere, s-au regăsit activităţile de spectacole, culturale şi recreative (2,24 puncte, respectiv 1.100 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în alte activităţi de servicii (2,43 puncte procentuale), respectiv în cele de administraţie publică (0,9 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cele mai importante diminuări s-au regăsit activităţile de sănătate şi asistenţă socială (0,29 puncte), urmate de cele din hoteluri şi restaurante, respectiv tranzacţii imobiliare (0,11 puncte fiecare).

În ceea ce priveste numărul locurilor de muncă vacante, cele mai accentuate creşteri au înregistrat activităţile din industria prelucrătoare (2.600 locuri vacante), urmate de cele din administraţia publică (2.200 locuri vacante), iar sănătatea şi asistenţa socială a cunoscut cea mai semnificativă diminuare a indicatorului analizat, de 800 locuri vacante.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici