Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în trimestrul al doilea. În ce domenii se află cele mai multe posturi

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 2.300 în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale acestui an, ajungând la 47.400, cea mai mare rată a posturilor vacante fiind în administraţie publică, informează, miercuri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

203 afișări
Imaginea articolului Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în trimestrul al doilea. În ce domenii se află cele mai multe posturi

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în trimestrul al doilea. În ce domenii se află cele mai multe posturi (Imagine: Shutterstock)

În trimestrul al doilea al acestui an, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,06 la sută, în creştere cu 0,03 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

Astfel, numărul posturilor vacante a fost de 47.400, în creştere cu 2.300 faţă de trimestrul anterior. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,22 puncte procentuale, iar numărul posturilor vacante a crescut cu 11.100.

În trimestrul al doilea, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,17 la sută) şi în alte activităţi de servicii (2,50 la sută), iar în industria prelucrătoare s-au concentrat aproape 30 la sută din numărul total al posturilor vacante (14.100).

De asemenea, sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8.000 de posturi se regăsesc în administraţia publică, 6.000 în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.200 în învăţământ.

La polul opus, cele mai mici valori, atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în industria extractivă (0,10 la sută), urmată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,15 la sută).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,22 puncte procentuale), respectiv în industria prelucrătoare (+0,17 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul posturilor, cele mai importante creşteri s-au regăsit în activităţile din industria prelucrătoare (+2.100), respectiv din comerţ (+500).

Diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,29 puncte procentuale), urmate de industria extractivă (-0,16 puncte procentuale), iar în cea ce priveşte numărul posturilor în construcţii, respectiv în transport şi depozitare (-400 posturi vacante pentru fiecare în parte).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri importante în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (+0,93 puncte procentuale), respectiv în administraţia publică (+0,74 puncte procentuale), iar diminuarea cea mai relevantă a fost în hoteluri şi restaurante (-0,09 puncte procentuale).

De asemenea, numărul posturilor vacante a crescut în industria prelucrătoare (+3.600), respectiv în administraţia publică (+2.100), iar în învăţământ (-300) s-a observat cea mai relevantă scădere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici