Numărul pensionarilor a scăzut cu 7.000 în trimestrul III, iar pensia medie lunară a fost 1.856 lei

În trimestrul III 2022, numărul mediu de pensionari a fost de 4.996 mii persoane, în scădere cu 7.000 de persoane faţă de trimestrul II 2022. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.603 mii persoane, în scădere cu o mie persoane faṭă de trimestrul precedent, scrie INS.

417 afișări
Imaginea articolului Numărul pensionarilor a scăzut cu 7.000 în trimestrul III, iar pensia medie lunară a fost 1.856 lei

Numărul pensionarilor a scăzut cu 7.000, pensia medie lunară a fost 1.856

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1.856 lei, în creṣtere cu 0,3% faṭă de trimestrul precedent;

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1776 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,6% (comparativ cu 51,8% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 97,5%.

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 77 mii persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 49 mii persoane. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 10,9% , respectiv cu 10,7%. Numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 7 mii persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu o mie persoane. Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 0,3% ṣi respectiv cu 0,1%.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,2% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,7%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial - au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 14 la 10 în judeṭul Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 950 de lei (1409 lei în judeţul Botoṣani, 1419 lei în judeṭul Giurgiu, 1426 lei în judeṭul Vrancea faţă de 2359 lei în judeṭul Hunedoara, 2251 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2085 lei în judeṭul Braṣov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent - indemnizaţie socială), în trimestrul III 2022, a fost de 1153,4 mii persoane, din care 1025,1 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,3% din totalul pensionarilor din această categorie, 122,1 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 64,5% din totalul acestora şi 6,2 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 3,2% din totalul acestei categorii.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici