NYT, mărturii despre ororile comise de teroriştii Hamas: Le violau pe femei, apoi le tăiau sânii şi se jucau cu ei

Ancheta NYT scoate la iveală ce le-ar fi făcut teroriştii unor zeci de femei, după atacul de pe 7 octombrie.

2736 afișări
Imaginea articolului NYT, mărturii despre ororile comise de teroriştii Hamas: Le violau pe femei, apoi le tăiau sânii şi se jucau cu ei

NYT, mărturii despre ororile comise de teroriştii Hamas: Le violau pe femei, apoi le tăiau sânii şi se jucau cu ei

În urma atacurilor din 7 octombrie 2023 comise de Hamas în sudul Israelului, a ieşit la iveală o imagine terifiantă a violenţei sexuale împotriva femeilor. The New York Times a efectuat o investigaţie care a durat două luni, descoperind detalii revoltătoare, care vorbesc despre violenţe sexuale şi mutilări în mai multe locuri vizate de terorişti.

Una dintre victime, Gal Abdush, o mamă a doi copii din centrul Israelului, a dispărut în fatidica zi. Un videoclip viral filmat de o femeie în căutarea prietenului ei dispărut o arăta pe Gal Abdush întinsă pe drum, parţial îmbrăcată, cu faţa arsă, fără a fi recunoscută.

Ofiţerii de poliţie israelieni, pe baza dovezilor video, cred că Gal Abdush a fost violată. Povestea ei a devenit un simbol al ororilor provocate femeilor israeliene în timpul atacurilor.

Ancheta a identificat cel puţin şapte locaţii în care femeile şi fetele israeliene par să fi fost agresate sau mutilate sexual. Martorii, personalul medical şi soldaţii, s-au numărat printre cele 150 de persoane intervievate de New York Times, care au oferit o imagine cuprinzătoare a violenţei de gen pe scară largă care a avut loc pe 7 octombrie.

Teroarea s-a răspândit la rave, în baze militare de-a lungul graniţei cu Gaza şi în kibuţuri. Martorii au descris scene cu femei violate şi ucise în mai multe locaţii de-a lungul drumului 232, autostrada unde a fost găsit cadavrul lui Gal Abdush.

Unghii înfipte în zona genitală

Potrivit NYT, medici şi soldaţi voluntari au raportat că au descoperit peste 30 de cadavre de femei şi fete într-o stare similară cu cea a lui Gal Abdush: picioare desfăcute, haine rupte şi semne de abuz în zonele genitale. Articolul mai relatează că ziarul a vizionat fotografii şi videoclipuri tulburătoare, inclusiv corpul unei femei cu unghii înfipte în coapse şi în zona inghinală.

Un alt videoclip, furnizat de armata israeliană, a arătat două femei-soldat moarte la o bază de lângă Gaza, părând să fi fost împuşcate direct în zonele genitale.

Hamas a negat acuzaţiile de violenţă sexuală, stârnind indignare în rândul activiştilor israelieni. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi UN Women au fost criticaţi pentru că nu au recunoscut prompt acuzaţiile, aminteşte NYT.

Poliţia israeliană, recunoscând dificultăţile întâmpinate în timpul evenimentelor haotice din 7 octombrie, a dezvăluit că nu s-a concentrat iniţial pe colectarea de probe criminalistice pe corpurile femeilor. Haosul, durerea şi îndatoririle religioase au dus la înmormântări pripite, multe trupuri rămânând neexaminate.

Lipsa autopsiilor şi a examinărilor la locul crimei a făcut ca familiile să caute răspunsuri. Ancheta a întâmpinat obstacole în strângerea probelor criminalistice, tipice în cazurile de violenţă sexuală pe scară largă în timpul conflictelor. Adil Haque, profesor de drept la Rutgers şi expert în crime de război, a explicat dificultăţile, subliniind că în conflictele armate se acordă prioritate securităţii, mai degrabă decât investigaţiei cazurilor penale.

„Conflictul armat este foarte haotic”, a spus el, adăugând că foarte des cazurile de crime sexuale sunt urmărite penal ani mai târziu, pe baza relatărilor victimelor şi martorilor. „Martorul ocular poate nici măcar să nu ştie numele victimei”, a adăugat el. „Dar dacă poate depune mărturie spunând: „Am văzut o femeie violată de acest grup armat, asta poate fi suficient”, potrivit NYT.

Un martor-cheie, pe nume Sapir, a depus mărturie explicită, descriind brutalizarea femeilor de către bărbaţi înarmaţi. Şi-a amintit că a fost martor la violul şi uciderea a cel puţin cinci femei, subliniind haosul şi brutalitatea atacatorilor. Relatarea lui Sapir a fost susţinută de fotografii ale ascunzătoarei sale şi ale rănilor sale.

La aproximativ 15 metri de ascunzătoarea sa, a spus el, a văzut apropiindu-se motociclete, maşini şi camioane. El a spus că a văzut „aproximativ 100 de bărbaţi”, majoritatea îmbrăcaţi în haine militare şi cizme de luptă, unii în haine întunecate, intrând şi ieşind din vehicule.

El a spus că bărbaţii s-au adunat de-a lungul drumului şi au trecut printre ei cu puşti de asalt, grenade, rachete mici şi femei grav rănite, se arată în raportul NYT. Sapir a spus că a văzut o tânără cu părul de culoare arămie, sângele curgându-i pe spate, pantalonii traşi până la genunchi. Un bărbat a tras-o de păr, forţând-o să se aplece. Un altul a violat-o, a spus Sapir, şi de fiecare dată când ea tresărea, el îi înfigea un cuţit în spate.

El a spus că a văzut apoi o altă femeie „fărâmată în bucăţi”. În timp ce un terorist a violat-o, altul a scos un tăietor de cutii şi i-a tăiat sânul. „Unul a continuat să o violeze, iar celălalt i-a aruncat sânul către altcineva, iar ei s-au jucat cu el, l-au aruncat pe stradă”, a spus Sapir, potrivit New York Times.

Martorul a adăugat că bărbaţii i-au tăiat faţa. Cam în acelaşi timp, a spus el, a văzut alte trei femei violate şi terorişti purtând capetele tăiate a încă trei femei. Sapir a oferit fotografii cu ascunzătoarea şi rănile sale. Poliţiştii i-au confirmat mărturia.

Un alt martor, Raz Cohen, conform NYT, un tânăr israelian care a participat la rave şi care a lucrat recent în Republica Democratică Congo, antrenând soldaţi congolezi, a spus că se ascundea într-un albie uscată a unui pârâu, care a oferit o oarecare acoperire de atacatorii care au cercetat zona şi au împuşcat pe oricine au găsit, a spus el într-un interviu de o oră şi jumătate.

Poate la 40 de metri în faţa lui, şi-a amintit, o dubă albă s-a oprit şi a deschis uşile. El a spus că a văzut cinci bărbaţi, purtând haine civile, toţi cu cuţite şi unul cu ciocan, târând o femeie pe pământ. Era tânără, goală şi ţipând. „Toţi se adună în jurul ei”, a spus Cohen. „Ea stătea în picioare. Încep să o violeze. I-am văzut pe bărbaţi stând în semicerc în jurul ei. O pătrunde unul. Ea ţipă. Îmi amintesc încă vocea. Atunci, unul dintre ei a ridicăat un cuţit”, a spus el, „şi au măcelărit-o”.

O altă relatare citată de raportul NYT este cea a lui Shoam Gueta, care a povestit scene oribile în care femeile au fost violate şi masacrate. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici