O adolescentă de 15 ani a murit în urma unui chiuretaj

Poliţiştii constănţeni au declanşat o anchetă în cazul unei adolescente în vârstă de 15 ani, care a murit la Spitalul Judeţean Constanţa, la patru ore după ce a făcut un chiuretaj, rezultatele preliminare ale autopsiei arătând că fata a suferit un şoc hemoragic şi o ruptură uterină.

1196 afișări
Imaginea articolului O adolescentă de 15 ani a murit în urma unui chiuretaj

O adolescentă de 15 ani a murit în urma unui chiuretaj

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Florian Stoian, a declarat că din fişa medicală a adolescentei reiese că aceasta s-a prezentat la spital luni la orele prânzului, cu un avort incomplet şi cu pierderi masive de sânge.

Seara, în jurul orei 23.00, fata a fost chiuretată, medicul ginecolog constatând că fătul este mort. În urma chiuretajului fata a fost internată la secţia de terapie intensivă.

Patru ore mai târziu, adolescenta a murit în urma unui stop cardio-respirator, iar rezultatele preliminare ale autopsiei arată că fata a decedat din cauza unui şoc hemoragic şi a unei rupturi uterine.

Potrivit dr. Florian Stoian, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a decis încheierea raporturilor de muncă cu doctorul ginecolog Riad Hani, cel care a operat-o pe minora de 15 ani, iar conducerea instituţiei a început o anchetă internă.

De asemenea, s-au făcut sesizări şi la comisiile de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa şi Colegiului Medicilor.

Medici legişti au stabilit, în urma necropsiei, că adolescenta în vârstă de 15 ani nu a încercat să-şi provoace un avort înainte de a ajunge la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cel mai probabil sarcina fetei oprindu-se din evoluţie din cauze medicale.

"Nu avem niciun element care să arate că adolescenta ar fi încercat să-şi provoace un avort. Probabil că sarcina i se oprise din evoluţie din cauze medicale. Urmează să completăm necropsia cu examenul histopatologic, dar în acest moment aceasta este concluzia, că decesul a survenit unei rupturi uterine, urmate de un şoc hemoragic", a declarat, joi, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Constanţa, Marius Popa.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţână, a declarat, la rândul său, că medicul ginecolog Hany Riad, cel care a operat-o pe adolescentă, avea contract pe durată determinată cu unitatea medicală, acesta lucrând doar pe turele de gardă de la Secţia de Ginecologie.

Căpăţână a spus că, după incident, s-a luat decizia suspendării raporturilor de muncă dintre SCJU Constanţa şi medicul care i-a făcut chiuretaj adolescentei, precizând că, totodată, a fost declanşată şi o anchetă internă.

"De asemenea, am hotărât începerea unei anchete interne şi sesizarea Consiliului Medical al spitalului, sesizarea comisiei de malpraxis de la Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, precum şi a Colegiului Medicilor Constanţa cu privire la acest caz", a afirmat dr. Dan Căpăţână, care a precizat că toate datele acestor anchete vor fi făcute publice în cel mai scurt timp de la finalizarea lor.

El a adăugat că unitatea medicală pe care o conduce a făcut tot ce este posibil în ceea ce priveşte acest caz, iar acum se aşteaptă concluziile comisiilor Direcţiei de Sănătate Publică şi ale Colegiului Medicilor Constanţa, precum şi finalizarea anchetei poliţiei.

Poliţiştii constănţeni au început şi ei o anchetă în acest caz, cu atât mai mult cu cât avorturile nu sunt permise la sarcini care depăşesc 12 săptămâni, iar adolescenta avea o sarcină de 14 săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, inspectorul Radu Croitoru, a precizat că cercetările iniţiale se fac pentru ucidere din culpă.

"Deoarece rezultatele preliminare ale necropsiei indică faptul că moartea minorei a fost una violentă, cercetările în acest caz se fac pentru ucidere din culpă. Ancheta va mai dura însă pentru că întreaga documentaţie va fi analizată de Colegiul Medicilor şi aşteptăm şi rezultatele finale de la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, şi abia atunci vom face încadrearea faptei", a declarat inspectorul Radu Croitoru.

Adolescenta, care este de religie musulmană, a fost îngropată la câteva ore după constatarea decesului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici