O femeie a ajuns la spital în stare gravă, cu ochiul mâncat de viermi. Medic: În 30 de ani de carieră nu am văzut asemenea caz

O femeie de 84 de ani a ajuns la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi cu viermi în orbita unui ochi. Femeia a fost operată şi vindecată de medici, însă situaţia ei continuă să fie dramatică. Bătrâna locuieşte singură într-o comună din Iaşi, unde nu este ajutată de nimeni.

19077 afișări
Imaginea articolului O femeie a ajuns la spital în stare gravă, cu ochiul mâncat de viermi. Medic: În 30 de ani de carieră nu am văzut asemenea caz

O bătrână a ajuns la spital în stare gravă, cu ochiul mâncat de viermi. Medic: În 30 de ani de carieră nu am văzut asemenea caz

Femeia de 84 de ani a ajuns la spital la jumătatea lunii octombrie, după ce asistenta socială din comuna Gorban a fost anunţată de o vecină a femeii că aceasta este în stare gravă.

„Bunica de 84 de ani a venit în ziua de Sfânta Parascheva, după-amiază, prin UPU, adusă cu salvarea, în stare de semi-conştienţă. Nu era în comă, dar nu era conştientă. De altfel, timp de zece zile-două săptămâni nu am putut comunica cu ea, nu răspundea la niciun fel de stimuli, nu ştia cum o cheamă, nu ştia unde este", a spus Camelia Bogdănici, şefa Clinicii de Oftalmologie din Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

Cel mai probabil, crede Camelia Bogdănici, femeia a căzut şi s-a lovit la ochi, însă nimeni nu a avut grijă de ea. Medicul a explicat că în 30 de ani de carieră nu a văzut un asemenea caz.

„A avut o orbită plină de viermi. Pe de altă parte erau şi modificări cerebrale din cauza acestor viermi. Ştim că nu mâncase de o perioadă bună de timp, nu se alimentase. Am curăţat orbita, am scos toţi viermii, am îngrijit partea de rană a ochiului. Practic avea o orbită fără glob, glob mâncat, fără piele, piele mâncată de viermi, ca o rană deschisă", a povestit, pentru MEDIAFAX, Camelia Bogdănici.

În urma tratamentului, femeia de 84 de ani şi-a revenit. După mai bine de zece zile, medicii au putut să vorbească cu ea, iar femeia le-a spus că locuieşte în comuna Gorban şi le-a povestit prin ce a trecut.

„După câteva zile a venit o asistentă socială din satul Gorban, care ne-a spus că ştie situaţia ei şi că era violentă şi că de asta nu a putut să vină nimeni cu ea. Repet, cred că era din cauza stării ei de boală. Am aflat că buletinul ei este de Iaşi, dar că de 12 ani ea nu mai locuia în Iaşi pentru că locul în care ea locuia a fost vândut, că locuieşte într-o casă pe care nu are acte în Gorban, că se ştie de 12 ani de situaţia ei, dar că nimeni nu i-a făcut mutaţie, nu i-a făcut nimic", a mai spus Bogdănici.

Mai mult, potrivit medicului, femeia nu avea nici card de sănătate şi nici nu era în evidenţa unui medic de familie.

„Noi am îngrijit-o, însă problema a fost în momentul în care, din punctul nostru de vedere, oftalmologic, problemele se rezolvaseră în sensul că nu mai era o problemă acută. Am încercat să o trimitem la un centru de paliaţie. Ni s-a spus că neavând un suport familial şi neavând buletin stabil nu poate să fie luată. Cu ajutorul conducerii spitalului am reuşit să o ducem înapoi în casa în care locuieşte", a mai spus şefa Clinicii de Oftalmologie.

Medicii au încercat să îi contacteze şi singura rudă în viaţă, o fiică plecată în Italia. „Fiica a spus că nu va veni în România. Ceea ce ne-a îndurerat pe toţi şi ne-a întristat, expresia a fost că nu va veni nici măcar la înmormântare", a mai povestit Camelia Bogdănici.

Situaţia bătrânei este cunoscută şi în comună, însă primarul localităţii spune că este legat de mâini şi de picioare. Dănuţ Rotaru susţine că femeia stă de ani de zile în Gorban, după ce ar fi fost victima unei înşelăciuni.

„Noi o avem în monitorizare de vreun an şi ceva. Ea a fost expusă unei înşelătorii. Ea are buletin de Iaşi, aici i-a plătit cineva o casă, dar nu a făcut acte, nu i-a făcut nimic, ea nu figurează la noi în comunitate, nu putem să îi facem acte. Pur şi simplu a fost lăsată cum lasă unii un câine la marginea satului", a declarat Dănuţ Rotaru, primarul comunei Gorban.

Acesta susţine că femeia este monitorizată în continuare, că i s-a făcut curat în casă, pentru că trăia într-o mizerie de nedescris, şi că i s-au dus şi lemne să se poată încălzi.

„O vecină care e mandatată de fiica ei şi-a luat angajamentul că îi ia pensia şi o întreţine. Medicul de aici zice că nu poate să o ia în evidenţă, pentru că ar fi înscrisă la un medic de familie din Iaşi. Noi am încercat să facem anchetă socială, să o ducem la un cămin de bătrâni, dar nu am găsit înţelegere de loc la cei de la asistenţă socială de la Iaşi, dar noi nu putem să îi facem niciun act", a mai spus Dănuţ Rotaru.

Potrivit acestuia, femeia ar avea şi un diagnostic de demenţă şi nu există personal specializat în comună care să aibă grijă de ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Taguri:
viermi,
ochi,
spital

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici