O învăţătoare atrage atenţia: Poezia „Balada unui greier mic”, de Topîrceanu, a fost „masacrată” în manualul de clasa a doua | FOTO

Poezia „Balada unui greier mic”, de George Topîrceanu, din manualul de clasa a doua, a fost modificată, atrage atenţia o învăţătoare de la un colegiu din Petroşani, care a scris pe facebook că nu le poate cere elevilor să memoreze varianta „masacrată”.

16564 afișări
Imaginea articolului O învăţătoare atrage atenţia: Poezia „Balada unui greier mic”, de Topîrceanu, a fost „masacrată” în manualul de clasa a doua | FOTO

O învăţătoare atrage atenţia: Poezia „Balada unui greier mic”, de Topârceanu, a fost modificată în manualul de clasa a doua

Învăţătoarea Petronela Vali Slavu, de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, din Petroşani, a scris, pe facebook, revoltată că în manualul de clasa a doua, după care trebuia să predea la ore, poezia „Balada unui greier mic”, de George Topîrceanu , este o variantă „masacrată”.

„Asemeni greieraşului din poezie, şi eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba”, a scris Petronela-Vali Slavu, pe facebook.

Aceasta a pus şi varianta corectă a poeziei: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunţă cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic şi necăjit!”, este varianta din manual.

Cea din manual este: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam şi eu s-adun / O grăunţă cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fi'ndcă nu-mi dă niciodată, / Şi-apoi umple lumea toată / Că m-am dus şi i-am cerut... / Dar de-acuş, / Zise el cu glas sfârşit / Ridicând un picioruş, / Dar de-acuş s-a isprăvit... / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic şi necăjit!”, este varianta corectă.

Cadrul didactic a povestit şi cum a rezvolvat problema variantei „schilodite”.

„Problema de astăzi am rezolvat-o aşa: am scos la imprimantă varianta „de”, nu „după” Topârceanu şi elevii au lipit-o peste varianta schilodită de nişte minţi înguste”.

Postarea învăţătoarei a fost distribuită de peste două de ori, iar zeci de persoane au comentat.

„Petronela dragă, mare-i grădina! Fă ce trebuie! Aşa încât să nu se zvârcolească Topîrceanu în mormânt. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”, a scris o femeie.

Alta spune că este „Chiar penibil! Cu atât mai mult cu cât ei o ştiu din grădiniţă”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici