O ţara este sufocată de ruşii fugiţi de Putin. Opoziţia a luat foc: ne invadează

Peste un milion de turişti ruşi au sosit de la începutul războiului în Georgia, iritând la culme populaţia locală, care se revoltă.

5262 afișări
Imaginea articolului O ţara este sufocată de ruşii fugiţi de Putin. Opoziţia a luat foc: ne invadează

O ţara este sufocată de ruşii fugiţi de Putin. Opoziţia a luat foc: ne invadează

Redeschiderea zborurilor directe între Tbilisi şi Moscova şi relaxarea relaţiilor dintre cele două ţări, împinsă de Executivul georgian în contrast cu izolarea Rusiei dorită de UE, a redeschis porţile turismului de masă rusesc.

Sute de mii de turişti s-au adunat în capitala Georgiei, în staţiunile de la Marea Neagră. „Jumătate sunt turişti adevăraţi, cealaltă jumătate sunt oameni care au fugit la începutul războiului, pentru a nu fi trimişi pe front. Este convenabil pentru guvern, pentru că aduc bani, dar, aici, în oraş, aproape că auzi doar rusă vorbindu-se”, spune gruzinii.

Multor georgieni, migraţia rusească nu le place. Şi protestele se înmulţesc în toată ţara. De altfel, armata rusă ocupă încă 20% din Georgia, în regiunile Abhazia şi Osetia de Sud, autoproclamată independentă şi păzită de două uriaşe baze ruseşti înfipte în partea republicii caucaziene.

De la începutul războiului din Ucraina, peste un milion şi jumătate de ruşi au intrat în Georgia, un număr îngrijorător pentru o ţară de 5 milioane de locuitori.

Cartierul Sololaki, din centrul istoric al Tbilisi, caracterizat de terase vechi din lemn ornate cu decoraţiuni tradiţionale, este presărat cu steaguri ucrainene, europene şi NATO şi cuvintele „Ruski go home”.

Aplicaţie prin care ruşii îşi pot cere scuze

Într-un restaurant deţinut de un investitor elveţian, meniul spune clar că clienţii ruşi trebuie să înţeleagă că „deşi sunt împotriva războiului, ei poartă responsabilitatea pentru acesta şi că, dacă nu sunt de acord, sunt obligaţi să plece”.

Între timp, un bar plantat în parcul central Daedena a dezvoltat o aplicaţie unde ruşii pot semna un document digital în care îşi cer scuze pentru invadarea Ucrainei. Fără semnătură, nu pot comanda o băutură.

Guvernul e de partea ruşilor: „O interdicţie a intrării turiştilor ruşi în Georgia, aşa cum ar dori opoziţia radicală, ar provoca ţării pagube de aproximativ un miliard de dolari, în timp ce întreaga noastră economie valorează 30 de miliarde de dolari”, susţine preşedintele partidului Visul Georgian, Irakli Kobakhidze.

Prin urmare, ruşii nu sunt bineveniţi, dar sunt necesari. Nika Gvaramia, unul dintre liderii opoziţiei, scrie într-un editorial: „Este o altă invazie, fără tancuri, dar tot e o invazie”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici