O tragedie ca cea din clubul Colectiv se poate repeta oricând în spitalele de psihiatrie

  • În spitalele de psihiatrie ar putea avea loc următoarea mare tragedie.
  • Legislaţia nu obligă instituţiile sau constructorii să folosească materiale ignifuge la capitonarea pereţilor sau ca paturile să aibă saltele din materiale rezistente la foc.
  • Ultimul incendiu la o secţie de psihiatrie a avut loc la Spitalul din Slatina, pe 21 aprilie. Atunci 37 de persoane au fost evacuate şi 6 persoane s-au intoxicat.
668 afișări
Imaginea articolului O tragedie ca cea din clubul Colectiv se poate repeta oricând în spitalele de psihiatrie

O tragedie ca cea din clubul Colectiv se poate repeta oricând în spitalele de psihiatrie (Imagini: Inceniu la secţia de psihiatrie a Spitalului din Slatina, 21 aprilie 2021)

O tragedie ca cea din clubul Colectiv se poate repeta oricând în spitalele de psihiatrie, deoarece legislaţia nu obligă instituţiile sau constructorii să folosească materiale ignifuge la capitonarea pereţilor sau ca paturile să aibă saltele din materiale rezistente la foc.

O brichetă în mâna unui pacient agitat, aflat în sevraj, poate transforma salonul într-o torţă, în doar câteva minute. S-a întâmplat la Craiova şi la Slatina. Două incendii ce au părut trase la indigo, în doar o lună de zile.

Ambele spitale erau autorizate de ISU, însă nimeni nu a verificat vreodată calitatea materialelor din încăperi.

„Cu siguranţă spitalele sunt obligate să respecte prevederi privind siguranţa la incendii şi sunt obligate să aibă proceduri adaptate specificului fiecărei secţii şi fiecărei patologii. Să vă spun specific compoziţia materialelor din izolatoare, în momentul acesta nu ştiu”, a spus ministurl Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt, a spus, despre cazul incendiului din Slatina, că în cazul izolatorului de unde a pornit focul nu există prevedere legală expresă care să prevadă că aceasta trebuie să aibă grad ridicat de siguranţă la foc.

„În cazul izolatorului şi al materialului folosit nu este o prevedere legală expresă care să prevadă că acesta trebuie să aibă un grad ridicat de siguranţă la foc, respectiv să fie ignifugat. Principalele aspecte verificate în cadrul acestei autorizaţii au fost legate de reţelele de hidranţi, reţelele de detecţie semnalizare”, a spus Alin Băsăşteanu.

Anca Tudor, managerul spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, recunoaşte că secţia unde a izbucnit focul nu avea nici măcar detectoare de fum. În lege, obligaţia acestor instalaţii le revine doar spitalelor cu peste o sută de paturi. Cât despre materialele folosite în izolatoare fiecare pune ce are.

„Un fel de linoleum am avut. Adică, ce era pus pe podea era pus pe perete.(...) Saltelele erau saltele normale, cu husă. Saltelele erau din burete, de asta a luat foc atât de uşor”, a spus Anca Tudor.

Un incendiu s-a produs, săptămâna trecută, la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina,  într-o cameră izolată unde se afla un pacient în sevraj, de la care se bănuieşte că a pornit focul. Un număr de 36 de pacienţi internaţi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului din Slatina au fost evacuaţi la timp.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
psihiatrie,
tragedie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici