Obiceiul grosolan care poate creşte riscul de Alzheimer şi demenţă

  • Un studiu recent arată că bacteria Chlamydia pneumoniae, ce poate provoca infecţii ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia, alege nervul care se întinde între cavitatea nazală şi creier ca pe o cale pentru a ajunge şi a ataca sistemul nervos central.
  • Nervul olfactiv din nas este expus direct la aer şi oferă o cale scurtă către creier, una care ocoleşte bariera hemato-encefalică. Este o rută pe care bacteriile şi viruşii au „adulmecat-o” ca fiind o cale uşoară de intrare în creier.
  • Paşii simpli pentru a avea grijă de mucoasa nasului şi pentru a reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu debut tardiv.
13792 afișări
Imaginea articolului Obiceiul grosolan care poate creşte riscul de Alzheimer şi demenţă

FOTO Hepta

În cadrul unei noi cercetări, publicate în Scientific Reports, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Griffith au demonstrat că o bacterie poate călători prin nervul olfactiv din nas şi ajunge în creierul şoarecilor, unde creează markeri care sunt un semn cheie al bolii Alzheimer. Specialiştii arată, astfel, că, în cazul oamenilor, scobitul poate deteriora mucoasa nasului, crescând numărul de bacterii care pot ajunge în creier.
 
Ca răspuns, celulele din creier au început să depoziteze proteina beta-amiloid, care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer. 
 
Profesorul James St John, şeful Centrului Clem Jones pentru Neurobiologie şi cercetare în domeniul celulelor stem, este coautor al acestei cercetări în premieră mondială. „Suntem primii care arată că bacteria Chlamydia pneumoniae poate intra direct pe nas şi ajunge în creier, unde poate declanşa patologii care seamănă cu boala Alzheimer”, a declarat specialistul. „Am văzut că acest lucru se întâmplă la şoareci, iar dovezile sunt potenţial înfricoşătoare şi pentru oameni”.
Bacteria Chlamydia pneumoniae (verde) în interiorul creierului unui şoarece, înconjurată de peptida beta-amiloid (roşu) (peptida amiloid este o problemă caracteristică în boala Alzheimer.) FOTO: Griffith University
 
Echipa de la centru planifică deja următoarea fază a cercetării şi îşi propune să demonstreze că aceeaşi cale există şi la oameni.
 
„Trebuie să facem acest studiu la oameni şi să confirmăm dacă aceeaşi cale funcţionează. Este o cercetare care a fost propusă de mulţi oameni, dar care nu a fost încă finalizată. Ceea ce ştim este că aceleaşi bacterii sunt prezente la om, dar nu am aflat cum ajung în creier”, mai spune St John.
 
Există câţiva paşi simpli pentru a avea grijă de mucoasa nasului pentru oamenii care doresc să îşi reducă riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu debut tardiv.
 
„Scobitul în nas şi smulgerea firelor de păr din nas nu sunt o idee bună”, a spus el. „Nu vrem să ne deteriorăm interiorul nasului, iar scobitul şi smulgerea pot face acest lucru. Dacă deterioraţi mucoasa nasului, puteţi creşte numărul de bacterii care pot urca în creierul vostru”, explică expertul.
 
Testele olfactive pot avea, de asemenea, potenţial să detecteze Alzheimer şi demenţa, mai spune profesorul St John, deoarece pierderea simţului olfactiv este un indicator timpuriu al bolii Alzheimer. El sugerează că testele olfactive începând cu vârsta de 60 de ani ar putea fi benefice. „Odată ce treci de vârsta de 65 de ani, factorul de risc creşte imediat, dar ne uităm şi la alte cauze, pentru că nu este vorba doar de vârstă - este vorba şi de expunerea la mediu. Şi credem că bacteriile şi viruşii joacă un rol esenţial”, conchide expertul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici