Obligaţiile pe drepturile de autor vor fi reţinute şi plătite de angajator de la 13 septembrie

Plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, procedură aprobată, miercuri, de Guvern şi care va fi aplicată începând cu luni, 13 septembrie, a anunţat ministrul Muncii, Ioan Botiş.

336 afişări
Imaginea articolului Obligaţiile pe drepturile de autor vor fi reţinute şi plătite de angajator de la 13 septembrie

Obligaţiile pe drepturile de autor vor fi reţinute şi plătite de angajator de la 13 septembrie (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Lucru cel mai important pe care l-am corectat şi vafuncţiona începând de luni este cel legat de stoparea lasursă. După publicarea Ordonanţei, cel care esteplătitorul va face declaraţia şi plata contribuţiilor de asigurărisociale pentru veniturile din drepturi de autor", a spus Botiş.

El a arătat că în cazul angajaţiilor care primesc salariul înmod constant şi realizează venituri ocazionale din drepturide autor nu se vor plăti contribuţii de asigurărisociale.

De asmenea, pentru persoanele care nu au o relaţie contractualăşi realizează exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor,contribuţile vor fi aplicate pe o bază de calcul limitată la cincisalarii medii brute pe an, adică 91 de milioane, pentru care se vaface regularizarea.

Botiş a explicat că angajaţii care au salarii şi primesc cureguralitate şi repetitiv şi venituri din drepturi de autor vorplăti CAS-uri pentru veniturile suplimentare, pe o bază de calcullimitată la cinci salarii medii brute lunar.

Acelaşi sistem de plată se aplică şi pentru beneficiariiexclusiv de drepturi de autor în mod repetitiv.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă, obţinut şi prezentat marţi deMEDIAFAX, prevede că firmele vor avea obligaţia de a depune lunar,până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătitveniturile de natură profesională, câte o declaraţie privindevidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de naturăprofesională, altele decât cele salariale.

Documentul precizează că plătitorii de venit auobligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţiicontribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi deasigurări sociale, dar nu şi asigurări de sănătate.

Baza de calcul a contribuţiilor plătite de către persoaneleremunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minuscheltuiala forfetară de 20%, iar în cazul convenţiilor civilecontribuţiile vor fi calculate la nivelul total al venitului.

Baza de calcul la care se datorează contribuţiile individuale deasigurări sociale şi asigurări pentru şomaj nu poate depăşi încursul unei luni calendaristice echivalentul a de cinci orisalariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetuluiasigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetuluiasigurărilor sociale de stat.

Proiectul de ordonanţă precizează că plătitorii de venit auobligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţiicontribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi deasigurări sociale, dar nu şi asigurări de sănătate, ceea ceechivalează cu o contribuţie totală de 11% din baza de calcul, faţăde 16,5% în prezent.

Normele metodologice la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului58/2010, pentru modificarea şi completarea Legii privind CodulFiscal, stipulau plata contribuţiilor de către beneficiari,prevedere care a determinat crearea unor blocaje şi cozi înunităţile de depunere la finele lunii trecute.

Pe de altă parte, un proiect separat, aflat în dezbaterepublică, prevede că persoanele cu venituri din activităţiindependente vor plăti, din ianuarie 2011, contribuţii de asigurărisociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproapedublu faţă de nivelul actual.

Potrivit acestui proiect, contribuţia de asigurări sociale destat (pensii) ar urma să crească de la 10% la 24,43%, contribuţiade asigurări sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea labugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%.

Premierul Emil Boc i-a cerut ministruluiFinanţelor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, ca laelaborarea modificărilor la Codul Fiscal să aibă în vedere faptulcă Guvernul nu susţine dublarea cuantumului de contribuţii socialepentru persoanele plătite cu drepturi de autor, deşi proiectul afost elaborat de Dan Lazăr, consilier al primului ministru.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici