Obţinerea permisului de conducere ar putea fi condiţionată de obligaţia de a face cursuri de prim ajutor

Obţinerea permisului de conducere ar putea fi condiţionată de obligaţia candidaţilor de a urma şi de a promova un curs de prim ajutor în trafic, potrivit unui proiect depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, care susţine că "măsurile de prim-ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii".

2054 afișări
Imaginea articolului Obţinerea permisului de conducere ar putea fi condiţionată de obligaţia de a face cursuri de prim ajutor

Proiect: Cursul de prim ajutor în trafic, necesar pentru a obţine permisul de conducere (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"În vederea obţinerii permisului de conducere candidaţii au obligaţia de a efectua, pe parcursul activităţilor de pregătire teoretică şi practică, şi de a promova un curs de prim ajutor în trafic", potrivit proiectului de lege pentru completarea articolului 23 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru susţine, în expunerea de motive a actului normativ, că intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire.

"Toţi şoferii vor putea asigura rapid şi corect măsurile de prim ajutor. Datele ştiinţifice susţin acest demers: (…)câteva secunde fac diferenţa între viaţă şi moarte (lipsa oxigenării are efecte fatale în 4 minute, inima încetează să bată la 4 minute după oprirea respiraţie, afectarea permamentă a creierului survine în 4-6 minute), (...) intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire; pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii", susţine Ciuhodaru, adăugând că efectuate incorect măsurile de prim ajutor pot duce la sechele grave.

În UE, 16 state printre care Anglica, Germania, Norvegia, Elveţia şi Danemarca au implementat deja obligativitatea unui astfel de curs, mai spune deputatul PSD.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici