Odobescu susţine deschiderea în acest an a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

Ministrul de Externe Luminiţa Odobescu a exprimat, luni, la Luxemburg, unde are loc reuniunea miniştrilor afacerilor externe din UE, susţinerea României pentru parcursul european al Ucrainei şi Republicii Moldova şi pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE în acest an.

162 afișări
Imaginea articolului Odobescu susţine deschiderea în acest an a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

Odobescu susţine deschiderea în acest an a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

În ceea ce priveşte agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, ministrul Luminiţa Odobescu a subliniat, în cadrul reuniunii, importanţa continuării si intensificării sprijinului pentru Ucraina. Referitor la evoluţiile din teren, ministrul român a condamnat distrugerea barajului Kakhovka, care are consecinţe majore ecologice, sociale, de securitate şi economice.

De asemenea, Luminiţa Odobescu a salutat adoptarea celui de-al 11-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Federaţiei Ruse, precum şi acordul politic pentru continuarea asistenţei militare în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace prin decizia de a creşte alocările bugetare pentru acest instrument. A reiterat, de asemenea, nevoia unei adoptări rapide a celui de-al 8-lea pachet de măsuri în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace.

Totodată, oficialul român a exprimat susţinerea pentru crearea unui tribunal, solid fundamentat juridic, pentru judecarea crimei de agresiune.

„Referitor la Formula pentru Pace propusă de Preşedintele Zelenski, a confirmat sprijinul pentru principiile fundamentale ale acesteia şi a evidenţiat importanţa continuării eforturilor diplomatice la nivel global ale instituţiilor europene şi statelor membre în vedere obţinerii unei susţineri cât mai largi”, se arată într-un comunicat al MAE.

Ministrul s-a referit şi la măsurile recente ale UE în sprijinul Republicii Moldova şi a pledat pentru continuarea asistenţei multidimensionale având în vedere dificultăţile cu care Republica Moldova se confruntă. Totodată, a exprimat susţinerea României pentru parcursul european al Ucrainei şi Republicii Moldova şi pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE în acest an, având în vedere progresele înregistrate până acum şi aşteptările ridicate ale cetăţenilor din ambele state.

De asemenea, a evidenţiat susţinerea părţii române pentru aprofundarea parteneriatului UE şi a cooperării economice cu America Latină şi Caraibi (ALC).

„Miniştrii statelor membre UE au avut un schimb de opinii privind diplomaţia digitală, din perspectiva oportunităţilor oferite de tehnologiile digitale, dar şi a impactului geopolitic al acestora. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului UE privind obiectivele Uniunii în relaţia cu partenerii terţi în domeniul diplomaţiei digitale. Ministrul de externe român a pus accentul pe sprijinirea transformării digitale a partenerilor din Vecinătatea Estică şi din Balcanii de Vest pentru creşterea rezilienţei acestora, mai ales în contextul atacurilor hibride cu care se confruntă în actualul context de securitate”, se mai arată în comunicatul MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici