OMS marchează Ziua Mondială de Prevenire a Înecului: 20.000 de decese prin înec pe an în Europa

„Înecul ucide în jur de 20.000 de oameni în fiecare an în Europa. Poate părea o mică parte din povara globală totală, dar este a doua cauză de deces pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani”, este avertismentul lui Hans Kluge, director regional al OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) Europa.

240 afișări
Imaginea articolului OMS marchează Ziua Mondială de Prevenire a Înecului: 20.000 de decese prin înec pe an în Europa

OMS: 20.000 de decese prin înec pe an în Europa

„La nivel global, OMS estimează că cel puţin 236.000 de oameni mor din înec în fiecare an. Spun cel puţin pentru că aceste cifre reprezintă înec involuntar. Pe baza naturii clasificării, ele nu includ evenimentele de înec legate de transportul pe apă, dezastre ecologice, acte de autovătămare sau agresiune”, susţine OMS.

Problema este abordată în Ziua Mondială de Prevenire a Înecului, marcată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pe 25 iulie, cu un accent deosebit pe prevenire. „Înecul este, de asemenea, o problemă crucială de echitate, cu o variaţie de 20 de ori a ratelor de deces în cele 53 de ţări din regiunea europeană, ţările din est având în general rate mai mari”, a menţionat Kluge, într-un comunicat.

Epidemiologia înecurilor în Regiunea Europeană a OMS este, de asemenea, semnificativ diferită de restul lumii. „Mortalitatea prin înec la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 49 de ani este cea mai mare dintre toate cele şase regiuni ale OMS. Acest lucru reflectă faptul că înecul este mai mult asociat cu recreerea acvatică decât cu supravieţuirea", adaugă el.

Alcoolul, asociat cu înecul

Europa are, de asemenea, cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor dintre toate regiunile OMS. Iar alcoolul este asociat cauzal cu 26% din toate decesele prin înec în regiunea europeană. Nu în ultimul rând, continuă Kluge, "avem criza migraţiei şi legăturile acesteia cu înecul. Potrivit Proiectului Migranţii Dispăruţi al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), aproximativ 34.000 de persoane s-au înecat în cursul migraţiei de când a început colectarea datelor în 2014".

Aceasta reprezintă 60% din toate decesele înregistrate asociate migraţiei şi „dintre acestea, aproape patru din cinci – 76% – au avut loc în Marea Mediterană şi Canalul Mânecii, ambele în regiunea europeană a OMS”.

Dar pentru Kluge există, de asemenea, semne că problema înecului este plasată mai proeminent pe agendele de sănătate şi siguranţă. „În mai 2023, Adunarea Mondială a Sănătăţii a adoptat o rezoluţie de referinţă privind prevenirea înecului, susţinută de 72 de ţări, inclusiv 42 din regiunea europeană”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
inec,
oms,
europa

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici