ONU, predicţie sumbră: aproape un milion de persoane vor muri de foame anul acesta dacă nu vor primi ajutoare

Reprezentanţii ONU anunţă că aproape un milion de persoane vor muri de foame anul acesta dacă nu primesc ajutoare, potrivit Reuters.

215 afișări
Imaginea articolului ONU, predicţie sumbră: aproape un milion de persoane vor muri de foame anul acesta dacă nu vor primi ajutoare

Aproape un milion de persoane din Afganistan, Etiopia, Sudanul de Sud, Somalia şi Yemen mor de foame sau vor muri de foame în acest an în absenţa ajutoarelor, în contextul în care criza alimentară mondială se agravează, au avertizat miercuri agenţiile Naţiunilor Unite.

Conflictele locale şi fenomenele meteorologice extreme rămân principalele cauze ale foametei acute, agravate în acest an de instabilitatea economică legată de efectele pandemiei COVID-19 şi de războiul dintre Rusia şi Ucraina.

„Seceta severă din Cornul Africii a împins oamenii în pragul foametei. Insecuritatea alimentară acută creşte rapid şi se răspândeşte în întreaga lume. Fără un răspuns umanitar de amploare, situaţia se va înrăutăţi probabil în următoarele luni", a declarat şeful Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Deşi preţurile globale ale produselor agricole de bază au coborât de la maximele record din ultimele luni, preţurile locale ale alimentelor din mai multe ţări rămân ridicate şi riscă să crească din nou dacă înţelegerea negociată de ONU pentru a stimula transporturile de cereale şi îngrăşăminte din Rusia şi Ucraina va eşua.

Ucraina este al patrulea mare exportator de cereale din lume, în timp ce Rusia se află pe locul al treilea la cereale şi pe primul loc la exporturile de îngrăşăminte.

Potrivit raportului trimestrial al FAO privind "punctele fierbinţi ale foametei", întocmit în colaborare cu Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM), preţurile ridicate la alimente, combustibili şi îngrăşăminte au forţat economiile avansate să înăsprească politica monetară. Acest lucru a crescut costul creditelor pentru ţările cu venituri mici, limitând importurile acestora şi obligându-le să introducă măsuri de austeritate.

„Se aşteaptă ca aceste tendinţe să se accentueze în lunile următoare, sărăcia şi insecuritatea alimentară acută urmând să crească şi mai mult, precum şi riscurile de tulburări civile determinate de creşterea nemulţumirilor socio-economice", se arată în raport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici