Operaţiune undercover a SUA de capturare a unor traficanţi, reuşită şi cu ajutorul românilor

Poliţiştii români de crimă organizată au reuşit capturarea, la Bucureşti, a unui iranian şi a unui israelian, ambii cu cetăţenie americană, în cadrul unei operaţiuni undercover a agenţilor SUA de a anihila un grup ce intenţiona vânzarea de droguri cu scopul de a susţine talibanii din Afganistan.

28 afișări
Imaginea articolului Operaţiune undercover a SUA de capturare a unor traficanţi, reuşită şi cu ajutorul românilor

Operaţiune undercover a SUA de capturare a unor traficanţi, reuşită şi cu ajutorul românilor (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Cazul - făcut public la Bucureşti, luni seară, de către AFP - pare a fi unic în România, unde au mai fost capturaţi traficanţi de droguri în cadrul acţiunilor autorităţilor judiciare române şi americane, însă nu şi cei care vroiau colaborarea cu talibanii din Afganistan.

Cinci suspecţi au fost arestaţi între 10 şi 12 februarie, la Monrovia (Liberia) şi predaţi agenţilor DEA (Drug Enforcement Administration-Agenţia Americană Antidrog), în timp ce alţi doi au fost ridicaţi dintr-un hotel din Bucureşti, de către poliţiştii români antidrog.

Agenţii americani "undercover" au comunicat omologilor români date despre întâlnirea pe care urma s-o aibă la Bucureşti Alwar Pouryan, cetăţean american de origine iraniană, pe numele căruia exista un mandat de arestare sub acuzaţia de conspiraţie în vederea acordării de suport material unor organizaţii teroriste şi transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave.

Alwar Pouryan, zis "Allan" sau "Alberto", şi Oded Orbach, zis "Dedy", s-au întâlnit la Bucureşti cu agenţii sub acoperire.

În urma acesteia, precum şi a filării celor doi şi a interceptărilor ambientale şi telefonice - obţinute de la judecător, în baza cererii procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), la solicitarea autorităţilor judiciare americane - poliţiştii de la crimă organizată din cadrul Poliţiei Române au obţinut date în baza cărora a fost pus sub acuzare şi Oded Orbach.

Astfel, Alwar Pouryan şi Oded Orbach au fost arestaţi.

În cadrul acestei investigaţii, autorităţile judiciare americane fac cercetări faţă de Maroun Saade, Walid Nasr, Francis Sourou Ahissou, Corneille Dato, Martin Raouf Bouraima, Alwar Pouryan şi Oded Orbach, pentru participare la o conspiraţie în vederea acordării de suport material unor organizaţii teroriste şi transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave. Ei sunt acuzaţi că au intenţionat traficarea unor cantităţi însemnate de droguri (cocaină şi heroină), provenind din Africa de Vest, precum şi arme letale, în scopul sprijinirii unor organizaţii teroriste din Liban şi Afganistan, afacerea ridicându-se la milioane de dolari.

Cei doi americani ridicaţi la Bucureşti, alături de Maroun Saade, au organizat întâlniri în România sau Ucraina, privind vânzarea de arme către presupuşi susţinători ai talibanilor din Afganistan.

Cei trei au început să organizeze întâlniri cu agenţii sub acoperire ai Agenţiei Americane Antidrog (DEA) în România din octombrie 2010, potrivit comunicatului de presă al procurorului general din Manhattan, statul New York.

"În timpul întâlnirilor din Ghana, Ucraina şi România, la începutul lui octombrie 2010, inculpaţii Saade, Orbach şi Pouryan, au fost de acord, în repetate rânduri, să vândă arme, inclusiv rachete sol-aer, agenţilor sub acoperire, pentru a sprijini talibanii din Afganistan. Saade l-a prezentat pe agentul sub acoperire lui Pouryan, pe care Saade l-a descris ca fiind un traficant de arme afiliat Hezbollah. Astfel, agentul sub acoperire a aranjat o serie de întâlniri cu Pouryan şi Orbach în timpul cărora cei doi au discutat caracteristici, preţuri şi modul de folosire al diferitelor tipuri de arme, incluzând, printre altele, rachete sol-aer, rachete anti-tanc, lansatoare de grenade, mitraliere AK-47 şi M-16", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, Saade şi ceilalţi patru membri ai grupării s-au ocupat de întâlnirile privind traficul de droguri, începând din vara lui 2010.

Membrii reţelei ţineau legătura cu agenţii americani sub acoperire prin telefon, e-mail sau întâlniri între patru ochi, care au avut loc în Benin, Ghana, Ucraina şi România.

Statele Unite se aşteaptă ca toţi şapte membri ai grupării să fie extrădaţi către New York, unde sunt acuzaţi de trafic de droguri şi sprijin material acordat teroriştilor, precizează un comunicat al Parchetului.

Cele cinci persoane arestate la Monrovia nu au intrat niciodată în contact cu talibanii din Afganistan, deoarece au căzut în capcana întinsă de agenţii DEA, care au pretins că sunt terorişti.

Planul consta în primirea în Benin a câtorva tone de heroină produsă de talibani în Afganistan, pe care să le transporte în Ghana, apoi în Statele Unite, unde drogurile urmau să fie vândute.

Suma obţinută în urma vânzării urma să fie trimisă presupuşilor talibani, care ulterior ar fi cumpărat arme, în special rachete sol-aer sau anti-tanc şi mitraliere AK-47 sau M-16.

Potrivit procurorului din New York, Preet Bharara, suspecţii "erau dispuşi să livreze milioane de dolari obţinuţi din droguri şi arme mortale unor persoane pe care le credeau a fi talibani".

Presupuşii infractori s-ar fi întâlnit în Benin, Ucraina, Ghana şi România, iar arestările au fost efectuate în cooperare cu aceste ţări.

"Africa Occidentală pare să fie un loc unde se află droguri şi terorism", apreciază procurorul Bharara.

Reprezentanţii DEA şi procurorul districtual Preet Bharara şi-au exprimat recunoştinţa faţă de autorităţile române, respectiv Direcţia de Combatere a Crimei Organizate- Serviciul Antidrog, DIICOT, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Guvernul român, pentru sprijinul acordat în acest caz.

Totodată, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, marţi, că rezultatele investigaţiei privind capturarea grupului infracţional specializat în narco-terorism este un foarte bun exemplu de cooperare a forţelor de ordine române şi americane, felicitând DCCO, DIICOT şi celelalte instituţii.

Protocolul de cooperare judiciară între România şi SUA, încheiat în noiembrie 2006, a permis schimburi de informaţii privind conturile bancare ale unor persoane suspectate de infracţiuni, constituirea de echipe comune de anchetă, transmiterea cererilor de asistenţă judiciară prin mijloace rapide de comunicare (e-mail sau fax), etc.

Astfel, România şi SUA şi-au putut acorda reciproc asistenţă în cazuri de spălări de bani, de terorism.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici