Operaţiune "undercover" a DIICOT pentru depistarea unor traficanţi specializaţi în narco-terorism

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism -Structura Centrală au defăşurat o amplă operaţiune "undercover" pentru depistarea membrilor unui grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în narco-terorism.

125 afișări
Imaginea articolului Operaţiune "undercover" a DIICOT pentru depistarea unor traficanţi specializaţi în narco-terorism

Operaţiune "undercover" a DIICOT pentru depistarea unor traficanţi specializaţi în narco-terorism (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Autorităţile judiciare americane efectuează cercetări faţă de inculpaţii Maroun Saade, Walid Nasr, Francis Sourou Ahissou, Corneille Dato, Martin Raouf Bouraima, Alwar Pouryan şi Oded Orbach, pentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o conspiraţie în vederea acordării de suport material unor organizaţii teroriste şi transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave.

Ei sunt acuzaţi că au intenţionat traficarea unor cantităţi însemnate de droguri (cocaină şi heroină), provenind din Africa de Vest precum şi arme letale, în scopul sprijinirii unor organizaţii teroriste din Liban şi Afganistan.

O parte din membrii grupării, respectiv inculpaţii Alwar Pouryan şi Oded Orbach, cetăţeni americani au stabilit o întâlnire la Bucureşti pentru punerea la punct a activităţii de furnizare de rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete anti-tanc, aruncătoare de grenade, echipamente de vizionare nocturnă, puşti cu lunetă, carabine automate AK-47, M16, care urmau să servească pentru susţinerea mişcării insurgente talibane din Afganistan.

Prin acţiunea derulată de către procurorii DIICOT, în cooperare cu autorităţile judiciare americane, respectiv procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului New York şi Drug Enforcement Administration, inculpaţii Alwar Pouryan şi Oded Orbach au fost reţinuţi în 10 februarie 2011, în municipiul Bucureşti.

Cei doi cetăţeni americani au fost găsiţi de poliţiştii de la crimă organizată într-un hotel din Capitală, au declarat surse din IGPR.

Cei doi urmează să fie extrădaţi autorităţilor americane, cazul fiind instrumentat de procurorul districtual din Manhattan, New York.

Ceilalţi cinci inculpaţi au fost arestati în Monrovia, Liberia, la datele de 10 şi 12 februarie 2011.

Pe numele inculpaţilor au fost emise mandate de arestare de către Instanţa din New York, Statele Unite ale Americii.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul DCCO - Serviciul Antidrog şi cu suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Detalii legate de operaţiune pot fi obţinute prin accesarea linkului http://www.justice.gov/dea/pubs/pressrel/pr021411.html

AFP informa, luni, citând o sursă judiciară din New York, că şapte persoane arestate în Liberia şi România au fost inculpate în Statele Unite pentru trafic de droguri şi sprijin acordat talibanilor în Afganistan.

Cinci suspecţi au fost arestaţi între vineri şi duminică la Monrovia şi predaţi agenţilor DEA (Agenţia americană antidrog), în timp ce alţi doi, de naţionalitate americană, au fost arestaţi vineri la Bucureşti.

Statele Unite se aşteaptă ca toţi să fie extrădaţi către New York, unde sunt acuzaţi de trafic de droguri şi sprijin material acordat teroriştilor, precizează un comunicat al Parchetului.

Cele cinci persoane arestate la Monrovia nu au intrat niciodată în contact cu talibanii din Afganistan, deoarece au căzut în capcana întinsă de agenţii DEA, care au pretins că sunt terorişti.

Planul consta în primirea la Benin a câtorva tone de heroină produsă de talibani în Afganistan, pe care să le transporte în Ghana, apoi în Statele Unite, unde drogurile urmau să fie vândute.

Suma obţinută în urma vânzării urma să fie trimisă presupuşilor talibani, care ulterior ar fi cumpărat arme, în special rachete sol-aer sau anti-tanc şi mitraliere AK-47 sau M-16.

Potrivit procurorului districtului sud din New York, Preet Bharara, suspecţii "erau dispuşi să livreze milioane de dolari obţinuţi din droguri şi arme mortale unor persoane pe care le credeau a fi talibani".

Presupuşii infractori s-ar fi întâlnit în Benin, Ucraina, Ghana şi România, iar arestările au fost efectuate în cooperare cu aceste ţări.

"Africa Occidentală pare să fie un loc unde se află droguri şi terorism", apreciază procurorul Bharara.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici