Organizaţie de mediu, semnal de alarmă: Se fac pregătiri pentru a fi tăiate păduri seculare din Parcul Naţional Semenic/ UPDATE: Romsilva: Planul de management, elaborat de un grup de specialişti

O organizaţie de mediu din judeţul Caraş-Severin a acuzat Romsilva că se pregăteşte să taie păduri seculare din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, după ce a fost întocmit un nou plan de management prin care o suprafaţă mai mică este protejată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1096 afișări
Imaginea articolului Organizaţie de mediu, semnal de alarmă: Se fac pregătiri pentru a fi tăiate păduri seculare din Parcul Naţional Semenic/ UPDATE: Romsilva: Planul de management, elaborat de un grup de specialişti

Organizaţie de mediu:Se fac pregătiri pentru a fi tăiate păduri seculare din Parcul Naţional Semenic

Asociaţia Euroland din Banat a lansat, în vara acestui an, o petiţie intitulată „Opriţi distrugerea Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului”, care a fost semnată de peste 5.800 de persoane. După ce se vor strânge 6.000 de semnături, petiţia va fi trimisă Ministerului Mediului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Organizaţia de mediu susţine că Romsilva a realizat un plan de management al parcului prin care doar 32% din suprafaţa parcului este protejată.

“Romsilva îşi pregăteşte terenul pentru a putea tăia păduri seculare în Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului! La începutul anului 2018, silvicultorii Romsilva au întocmit un nou Plan de Management prin care doar 32% din suprafaţa parcului este protejată. Acest nou plan de management este realizat cu încălcarea flagrantă a legislaţiei naţionale, a directivelor europene şi recomandărilor Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Pe de altă parte, planul de management al Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, elaborat între 2010-2013, de specialişti, cercetători de marcă, cu sprijinul Academiei Române (filiala Timişoara) şi avizat de Consiliul Ştiinţific al parcului, a fost păstrat la sertar de către RNP Romsilva pentru că asigura o protecţie pe o suprafaţă de 49% din suprafaţa parcului. Pentru a se asigura că nu întâmpină opoziţie în aprobarea noului plan, Romsilva a înlocuit specialiştii din vechiul Consiliul Ştiinţific (profesori, cercetători) cu silvicultori şi persoane favorabile exploatărilor în parc”, scrie în petiţia lansată de Asociaţia Euroland Banat.

Reprezentanţii organizaţiei de mediu au precizat că pădurile din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului “au fost şi continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant” şi au solicitat ministrului Mediului şi directorilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate să intervină ferm astfel încât exploatările forestiere comerciale să fie interzise.

“Dacă vă pasă cu adevărat de pădurile şi mediul natural pe care aţi fost investiţi să le protejaţi, vă solicităm intervenţia fermă pentru: interzicerea exploatărilor forestiere comerciale pe întreaga suprafaţă a Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului; (...) realizarea şi aprobarea planului de management integrat numai după realizarea inventarierii, cartării şi evaluării stării de conservare pentru ecosisteme, habitate şi specii de interes naţional şi european; realizarea obligatorie a studiului de evaluare adecvată pentru planul de management integrat luând în considerare toate activităţile care se desfăşoară planificat sau permise de lege pe suprafaţa parcului naţional şi siturilor Natura 2000”, scrie în petiţie.

De asemenea, în document se mai arată că sunt tăiate păduri chiar şi din rezervaţii naturale ale parcului din judeţul Caraş-Severin, dar că se mai poate interveni pentru revizuirea noului plan de management, care a fost depus spre consultare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

“De 14 ani, parcul este administrat ilegal de către RNP-Romsilva, fără plan de management, în conflict de interese şi cu încălcarea gravă a obligaţilor contractuale. În toţi aceşti ani, pădurile au fost şi continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant chiar şi în zone de protecţie strictă/integrală precum sunt Rezervaţiile naturale Cheile Caraşului, Buhui-Mărghitaş, Cheile Gârliştei, Bârzăviţa. În data de 18 mai 2018, noul Consiliu Ştiinţific a aprobat un nou plan de management distructiv, care protejează doar 32% din suprafaţa parcului. Acest plan de management a fost depus spre consultare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin. Încă putem interveni pentru a revizui acest nou plan de management şi pentru a nu permite exploatări forestiere care ar sorti parcul distrugerii ireversibile”, mai scrie în petiţie.

Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului a fost înfiinţat în anul 1982 şi adăposteşte 5.000 de hectare de pădure virgină cu arbori de 450 de ani, păduri seculare şi zone carstice cu numeroase chei şi peste 800 de peşteri, precum şi 1.200 de specii de floră şi 600 specii de faună.

UPDATE: Romsilva: Planul de management, elaborat de un grup de specialişti

Ca urmare a acuzaţiilor unei organizaţii de mediu din judeţul Caraş-Severin privind tăierea pădurilor seculare din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, Romsilva precizează că planul de management al parcului a fost elaborat de un grup de specialişti şi a fost supus dezbaterii publice.

Potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX de către Biroul de Presă al Romsilva, planul de management al Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului a fost elaborat de un grup de specialişti, care a inclus biologi şi specialişti în arii protejate, a fost supus dezbaterii publice şi a fost avizat favorabil de Consiliul Ştiinţific al parcului în 18 mai a.c., fiind ulterior depus la autorităţile de mediu, după parcurgerea tuturor etapelor legale.

”Toate informaţiile pe această temă au fost publicate în 18 mai pe pagina de internet a Regiei şi prin mai multe canale publice de comunicare. Prin noul Plan de Management, suprafaţa zonelor de protecţie strictă şi integrală creşte cu aproximativ 10%, până la 12.421,4 hectare, din care 11.201,2 hectare fond forestier şi 1.220,2 hectare pajişti. Parcurile naţionale au o zonare internă, zone de protecţie strictă şi integrală, unde lucrările sunt interzise, şi zone de conservare durabilă, unde anumite lucrări sunt permise şi strict reglementate prin legislaţie, respectiv art. 22 alin.(8) lit. j) din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aceste lucrări silvice respectă toate normele şi sunt prevăzute în amenajamentele silvice şi planurile de management”, arată Romsilva.

Prin noul plan de management, suprafeţele din zonele de protecţie strictă şi integrală cresc cu aproximativ 10%, pe baza unor argumente ştiinţifice.

Romsilva precizează că nu au fost efectuate lucrări silvice în zonele de protecţie strictă sau integrală, precum şi în rezervaţiile naturale, iar planul de management respectă legislaţia în vigoare.

”În rezervaţia Bârzăviţa se derulează, începând cu anul 1952, o amplă cercetare a Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea” din Bucureşti, un studiu care se întinde pe o durată de 120 de ani, prin care se aplică tratamentul tăierilor de transformare a pădurii echiene la codru grădinărit, structură ce tinde spre cea naturală. Rezultatele cercetării au făcut obiectul mai multor manifestări ştiinţifice la nivel naţional şi internaţional. Menţionăm că Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează, între altele, 22 de parcuri naţionale şi naturale, cu o suprafaţă cumulată de peste 850 de mii de hectare, fiind cel mai mare administrator de arii naturale protejate din ţară”, mai arată Romsilva.

Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, administrat prin structură teritorială cu personalitate juridică din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, are o suprafaţă de 37.100 de hectare, din care 29.786 de hectare fond forestier, suprafaţa cumulată a zonelor de protecţie strictă şi integrală din fondul forestier fiind de 14.500 de hectare.

”Zonarea internă a parcului este prevăzută în Planul de Management al parcului, elaborat de specialişti, pe baze ştiinţifice şi aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1642/2016 privind aprobarea Planului de management şi a Regulamentului Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi al siturilor Natura 2000 ROSCI0031 Cheile Nerei-Beuşniţa şi ROSPA0020 Cheile Nerei-Beuşniţa. În zonele de protecţie strictă şi integrală a parcului, intervenţia umană este limitată, activităţile umane permise şi condiţiile de desfăşurare a acestora, fiind reglementate de art. 22 alin.(2)-(6) din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare. În zona de conservare durabilă, legislaţia specifică permite realizarea anumitor lucrări silvice, acestea efectuându-se cu respectarea planului de management al parcului şi ale amenajamentelor silvice în vigoare, aprobate prin ordin al autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură”, adaugă Romsilva.

Lucrările derulate în zonele de conservare durabilă ale parcurilor naţionale sunt legale, necesare, fundamentate şi strict reglementate, susţine Romsilva, adaugând că, potrivit cadrului legal actual, administratorul ariei naturale protejate comunică administratorului fondului forestier condiţiile specifice la punerea în valoare a arboretelor şi condiţiile specifice desfăşurării activităţii de exploatare forestieră, necesare menţinerii/îmbunătăţirii stării de conservare a speciilor/habitatelor, a elementelor naturale/patrimoniului natural prezente în arboretele pentru care a fost desemnată aria naturală protejată, anterior punerii în valoare a arboretelor din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră din afara acestuia, situate în aria acestuia de compentenţă. La stabilirea acestor condiţii, administratorul ariei naturale protejate ţine cont de prevederile planului de management şi legislaţia specifică din domeniul biodiversităţii şi ariilor naturale protejate.

”Precizăm că nu există nicio decizie privind <tăierea a 60%> din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, lucrările desfăşurate pe raza parcului, fiind aprobate în zonele de conservare durabilă, în conformitate cu Planul de Management şi amenajamentele silvice. Ca urmare, afirmaţia organizaţiilor Agent Green şi EuroNatur este una falsă. Solicitările organizaţiilor Agent Green şi EuroNatur de stopare a tuturor lucrărilor pe raza tuturor parcurilor naţionale, inclusiv în zonele de conservare durabilă, ”tampon”, exced cadrul legal actual şi nu au nicio bază ştiinţifică”, mai susţine sursa citată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici