VIDEO  Pactul de la Opera Naţională. Eveniment legat de Centura Verde a Capitalei la Climate Change Summit, cu Nicuşor Dan în prim plan

Primarul Capitalei a făcut ieri încă un gest de susţinere pentru proiectul care plănuieşte să aducă un pic mai mult aer curat în Bucureşti şi în împrejurimi.

304 afișări
Imaginea articolului Pactul de la Opera Naţională. Eveniment legat de Centura Verde a Capitalei la Climate Change Summit, cu Nicuşor Dan în prim plan

FOTO: Facebook Alex Gavan

Oficiali ai Primăriei Capitalei şi de la Consiliul Judeţean Ilfov au dat ieri încă un impuls proiectului care şi-a propus să creeze Centura Verde Bucureşti-Ilfov. Planul a reuşit să unească, în Parlament, Puterea cu Opoziţia, pe lista semnatarilor memorandumului aflându-se nume precum ex-premierul Nicolae Ciucă, dar şi Kelemn Hunor şi Cătălin Drulă.

„Moment istoric la Climate Change Summit, în prezenţa Consilierului de Stat din cadrul Departamentului Climă şi Sustenabilitate al Administraţiei Prezidenţiale, Alexandra Bocşe, care a venit cu un mesaj de suştinere pentru Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

Nicuşor Dan, Primarul General al Capitalei şi Hubert Thuma, Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov şi-au dat mâna pentru realizarea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov. Acest proiect de sănătate publică este parte a unei soluţii sistemice ce va răspunde la multe dintre provocările cărora va trebui să le facem faţă în anii ce vor urma: poluarea din capitală şi din Ilfov, schimbarile climatice, criza biodiversităţii şi nu numai.
Acum, Memorandum-ul de Înţelegere pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor, prin crearea centurii verzi Bucureşti - Ilfov este semnat de pricipalele două entităţi administrative responsabile pentru implementarea proiectului.

Alături de platforma civică, Primăriei şi Consiliului Judeţean le revin colaborarea pentru patru dintre cele şapte puncte ale memorandum-ului:

• Înfiinţarea unui grup de lucru între părţile semnatare, pe tematica creării Centurii Verzi, până la data de 31 decembrie 2023; realizarea şi prezentarea publică a unui calendar asumat de acţiuni şi măsuri concrete pentru implementarea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov, până la data de 30 iunie 2024.
• Realizarea şi adoptarea unui plan integrat pentru combaterea poluării, al Primăriei Municipiului Bucureşti şi Consiliului Judeţean Ilfov, plan care să includă ca parte din soluţie şi crearea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov, până la data de 30 iunie 2024.
• Includerea Centurii Verzi în Planul de Acţiune pentru un Oraş Verde (PAOV), aferent Municipiului Bucureşti, până la data de 31 decembrie 2023.
• Includerea creării Centurii Verzi în Planul de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov 2021-2027, până la data de 31 decembrie 2023.
Pentru binele cel mai înalt şi sănătatea locuitorilor capitalei României şi a celor din celelalte oraşe ale ţării, alături de Nicuşor Dan, HubertThuma, Nicolae Ionel Ciucă, Cătălin Drulă, Kelemen Hunor, Dragoş Pîslaru, Ramona Strugariu, deja semnatari, fac acest apel la semnare, unitate şi acţiune către ceilalţi destinatari memorandum-ului şi mă înclin cu recunoştinţă înaintea tuturor, Marcel Ciolacu, Alfred Simonis şi Mircea Fechet, pentru îndeplinirea celorlalte trei puncte complementare ale documentului:
• Adoptarea şi promulgarea proiectului de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov, propus de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde”, până la data de 31 decembrie 2023.
• Includerea subiectului legat de poluarea aerului din Bucureşti şi alte oraşe pe agenda CSAT- Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, până la data de 31 martie 2024.
• Sprijinirea extinderii conceptului de Centură Verde şi în restul ţării, prin lege, hotărâre de guvern sau ordin de ministru, până la data de 31 martie 2024.

Printr-o petiţie online care a strâns deja peste 10500 de semnături (link in comentariu), platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” invită cetăţenii să se alăture pentru a solicita decidenţilor politici şi executivi îndeplinirea punctelor din memorandum”, scrie pe Facebook creierul acţiunii, Alex Găvan. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici