Păcuraru: Pensiile ar putea fi majorate în avans

Excedentul bugetului de pensii de la sfârşitul primului semestru al acestui an este luat în calcul pentru a rezolva problema grupelor de muncă şi pentru majorarea în avans a pensiilor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru.

13 afișări
Imaginea articolului Păcuraru: Pensiile ar putea fi majorate în avans

Păcuraru: Pensiile ar putea fi majorate în avans (Imagine: Mediafax Foto)

Demnitarul a precizat că excedentul bugetului de pensii se apropie de 150 de milioane de euro, iar specialiştii din Ministerul Muncii încearcă să găsească soluţii pentru problema grupelor de muncă şi pentru majorarea în avans a pensiilor.

"În baza faptului că avem un excedent, încercăm să găsim soluţii. Avem un grup de lucru care se ocupă de acest subiect şi care analizează toate posibilităţile", a spus Paul Păcuraru.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale, Mariana Câmpeanu, a declarat, joi, că deocamdată nu a fost luată nicio decizie referitoare la majorarea în avans a pensiilor.

"Avem excedent şi, pe ceea ce a declarat în urmă cu două luni ministrul Muncii, există posibilitatea majorării pensiei în avans dacă nu intervin alte cauze", a explicat Câmpeanu.

Valoarea punctului de pensie a fost majorată anul trecut de Guvern cu 30%, cu începere de la 1 noiembrie 2007, şi a crescut din nou de la 1 ianuarie 2008, la 581 lei. Următoarea etapă de majorare a pensiilor a fost programată pentru 1 ianuarie 2009.

Ministrul Muncii anunţa, la începutul lunii aprilie, că data de majorare a pensiilor ar putea fi devansată pentru luna noiembrie sau decembrie 2008, în cazul în care excedentul la bugetul asigurărilor sociale, calculat atunci la circa 83 milioane de euro, se va menţine.

Potrivit lui Păcuraru, punctul de pensie ar putea să crească, din noiembrie sau decembrie 2008, de la 581 de lei la 740-760 de lei, în funcţie de nivelul salariului mediu brut pe economie în 2009.

Posibilitatea majorării pensiilor înainte de termen a fost menţionată, atunci, şi de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, care a arătat că decizia va fi luată în funcţie de resursele bugetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici