Pagubă la CFR de 1,6 milioane dolari: Trei complici ai lui Necolaiciuc, deferiţi justiţiei

Trei complici ai fostului director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, au fost deferiţi justiţiei pentru o pagubă produsă la CFR de 1,6 milioane de dolari, ei câştigând ilegal o licitaţie de instalare a unui sistem de monitorizare a 100 km cale ferată.

1331 afișări
Imaginea articolului Pagubă la CFR de 1,6 milioane dolari: Trei complici ai lui Necolaiciuc, deferiţi justiţiei

Mihai Necolaiciuc (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Adrian Viorel Gaşpar, Dumitru Creştin şi Andrei Bogdan Gheorghiu, asociaţi şi administratori la SC ROMTEHNO INVENT SA, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, informează, luni, Biroul de presă al DNA.

Potrivit rechizitoriului, în 13 iunie 2001, în urma unei licitaţii organizate prin Bursa Română de Mărfuri, între SC ROMTEHNO INVENT SA (cu obiect de activitate declarat "intermedieri în comerţul cu produse diverse") şi CN CFR SA a fost încheiat un contract de achiziţii pentru instalarea unui sistem de monitorizare a o sută de kilometri de cale ferată. Acest contract a fost câştigat în condiţiile în care SC ROMTEHNO INVENT SA nu aveau niciun fel de activităţi şi nici angajaţi, iar la licitaţie au mai depus oferte alte două societăţi comerciale controlate de cei trei inculpaţi.

La câteva zile de la semnarea contractului şi în lunile următoare, Gaşpar, Creştin şi Gheorghiu ar fi întocmit facturi fiscale fără ca firma acestora să fi efectuat vreo prestaţie în baza contractului menţionat şi au încasat în mod necuvenit suma totală de 4.862.160 RON (echivalentul a 1.673.145 de dolari calculat la cursul mediu de 29.060 lei/dolar).

Cu această sumă, Compania Naţională CFR SA s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile şi conturi bancare aparţinând celor trei inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

Acest caz s-a constituit prin disjungere din cauza penală prin care au fost trimişi în judecată inculpatul Mihai Necolaiciuc şi alte persoane din conducerea CN CFR SA pentru prejudicierea acestei companii cu suma de peste 18 milioane de euro.

În 1 februarie 2008, fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc în perioada iulie 2000 - octombrie 2003, a fost deferit justiţiei pentru comiterea a şapte infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave şi a trei infracţiuni de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

În perioada 2001-2003, inculpatul Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române şi ordonator principal de credite, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.

Prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de 580.663.188.284 ROL (18 368 442 euro, calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referinţă) în dauna CNCFR.

La activităţile infracţionale au participat, în calitate de complici, şi alte persoane din fosta conducere a CNCFR sau şefi de servicii - Misir Mihail Gabriel, Olăeru Viorica, Vlăduţ Ilie, Vlăduţ Dragoş Vasile, Matei Maria Ana, Costea Octavian, Ţolea Adrian, precum şi administratori ai unor firme - Ilişcă Marius şi Nicula Ovidiu Lucian.

O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective 143.062.314.904 ROL (4.525.570 euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale.
Bunurile, produsele şi serviciile achiziţionate au reprezentat panouri de afişaj în staţiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferată, cuplaje electrice, schimbătoare de cale ferată (macazuri), motorină şi soluţie de ignifugare. Din probatoriu a rezultat că furnizorii erau societăţi care nu aveau autorizaţie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri şi servicii către CNCFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan – care desfăşoară o activitate aparentă, în realitate neavând personal calificat şi nici posibilităţi tehnologice pentru a furniza serviciile în cauza - fie firme fantomă (firme fără activitate, având sedii fictive). S-a dovedit că o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

Contractele referitoare la serviciile şi produsele sus-menţionate au fost încheiate de inculpatul Necolaiciuc Mihai în complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate în cauză, fără a exista o decizie a adunării generale a acţionarilor sau a consiliului de administraţie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat.

Pentru a fi judecat în România, Necolaiciuc a fost extrădat din Statele Unite, el fiind adus în 20 aprilie 2011. Necolaiciuc a fost eliberat din arest în ianuarie 2012, fiind judecat în stare de libertate, pentru fraudarea companiei cu peste 70 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici