Papa Francisc a renunţat la o călătorie în Africa din cauza problemelor de sănătate, dar va merge în Canada

Călătoria Papei în Canada, în iulie, este inclusă în programul oficial al Vaticanului, în ciuda unei probleme la genunchi, potrivit Reuters.

144 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a renunţat la o călătorie în Africa din cauza problemelor de sănătate, dar va merge în Canada

Papa Francisc va avea cel puţin cinci întâlniri cu populaţia indigenă în timpul unei călătorii în Canada în luna iulie, respectându-şi promisiunea de a-şi cere scuze în această ţară pentru rolul Bisericii Romano-Catolice în abuzurile de la şcolile rezidenţiale.

Un program publicat joi arată că papa intenţionează să continue călătoria din perioada 24-30 iulie, în ciuda problemelor la genunchi care l-au forţat să anuleze o vizită în Republica Democrată Congo şi Sudanul de Sud în prima săptămână din iulie.

Şcolile care au încercat să şteargă culturile indigene şi unde mulţi copii au suferit abuzuri au fost în centrul discuţiilor dintre papă şi indigeni la Vatican în martie şi aprilie.

Francisc, în vârstă de 85 de ani, şi-a oferit scuze în timpul acelor întâlniri, iar grupurile i-au acceptat scuzele. Papa a promis că va prezenta scuze şi în Canada.

Papa va vizita Edmonton, Maskwacis, Lac Ste. Anne, Quebec şi Iqaluit, în teritoriul arctic al Canadei. În program sunt mai multe discursuri şi slujbe.

Cea mai mare parte a primei sale zile în Quebec va fi ocupată de întâlniri cu oficiali canadieni, inclusiv cu premierul Justin Trudeau.

Aproximativ 150.000 de copii au fost luaţi din casele lor. Mulţi au fost supuşi la abuzuri, violuri şi malnutriţie în ceea ce Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere a numit în 2015 „genocid cultural".

Scopul declarat al şcolilor, care au funcţionat între 1831 şi 1996, a fost acela de a asimila copiii indigeni. Acestea erau conduse de confesiuni creştine în numele guvernului, cele mai multe de către Biserica Catolică.

Francisc a prezentat scuze istorice la 1 aprilie, la sfârşitul unei săptămâni de întâlniri cu un prim grup de indigeni canadieni.

„Pentru comportamentul deplorabil al acelor membri ai Bisericii Catolice, cer iertare de la Dumnezeu şi aş vrea să vă spun din adâncul inimii mele că sunt foarte îndurerat", a spus el atunci.

În ultima sa zi în Canada, la Iqaluit, capitala teritoriului Nunavut, Papa urmează să aibă o întâlnire privată cu supravieţuitorii şcolilor rezidenţiale.

Scandalul a izbucnit din nou anul trecut, odată cu descoperirea rămăşiţelor a 215 de copii din fosta şcoală indiană din Kamloops, în provincia British Columbia, în vestul Canadei. Şcoala a fost închisă în 1978.

De atunci, au fost găsite alte sute de locuri de înmormântare nemarcate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici