Papa Francisc califică drept nefondate „insinuările” la adresa lui Ioan Paul al II-lea

  • Papa Francisc a respins duminică insinuările la adresa unuia dintre predecesorii său, Sfântul Ioan Paul al II-lea, făcute de fratelui unei eleve de la Vatican, dispărută în urmă cu 40 de ani.
  • Papa Francisc spune că insinuările sunt „ofensatoare” şi „nefondate”, potrivit Reuters.
2740 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc califică drept nefondate „insinuările” la adresa lui Ioan Paul al II-lea

Emanuela Orlandi, fiica unui plasator de la Vatican, nu s-a mai întors acasă la 22 iunie 1983, după o lecţie de muzică la Roma. Avea 15 ani la acea vreme şi locuia cu familia ei în interiorul Vaticanului. Dispariţia ei este unul dintre cele mai persistente mistere ale Italiei.

Cazul a intrat într-un nou capitol marţi, când fratele ei, Pietro, s-a întâlnit cu procurorul-şef al Vaticanului, Alessandro Diddi, căruia Francisc i-a dat mână liberă pentru a ajunge la fondul cazului.

După ce a vorbit cu Diddi timp de mai bine de opt ore, Pietro Orlandi a apărut într-o emisiune de televiziune în care a redat o parte dintr-o înregistrare audio cu vocea unui bărbat despre care Orlandi a spus că face parte dintr-un grup de crimă organizată despre care presa italiană a speculat timp de decenii că ar fi fost implicat în dispariţia surorii sale.

Vocea presupusului gangster spune că, în urmă cu peste 40 de ani, fetele au fost aduse la Vatican pentru a fi molestate şi că Papa Ioan Paul ştia despre acest lucru.

Orlandi a declarat apoi în emisiune, în propriile sale cuvinte: „Mi s-a spus că Wojtyla (numele de familie al Papei Ioan Paul al II-lea) obişnuia să iasă seara cu doi monsenior polonezi şi cu siguranţă nu era pentru a binecuvânta case”.

Comentariile au provocat o furtună şi au fost condamnate de oficialii Vaticanului în ultimele zile, înainte ca însuşi Papa să intre în luptă în discursul său de la prânz adresat celor aproximativ 20.000 de persoane din Piaţa Sfântul Petru.

„Cu certitudinea că interpretez sentimentele credincioşilor din întreaga lume, îmi exprim un gând de recunoştinţă faţă de memoria Sfântului Ioan Paul, care în aceste zile a fost obiectul unor insinuări jignitoare şi nefondate”, a spus Papa Francisc.

Mulţimea, în majoritate italiană, a izbucnit în aplauze.

Diddi a convocat-o sâmbătă pe avocata lui Pietro Orlandi, Laura Sgro. Vaticanul a spus că a invocat privilegiile avocat-client. Sgro a declarat duminică pentru Reuters că Ioan Paul nu a fost abordat în conversaţia ei cu Diddi, adăugând într-un mesaj text: „Nu am pus niciodată la îndoială sfinţenia lui Ioan Paul al II-lea”.

Orlandi a declarat duminică, prin telefon, pentru Reuters, că este „corect că Papa Francisc i-a luat apărarea lui Papa Ioan Paul al II-lea”. Orlandi a adăugat că, în timpul apariţiei televizate, el „a repetat ceea ce au spus alţii. Cu siguranţă nu am văzut eu însumi”.

Directorul editorial al Vaticanului, Andrea Tornielli, a condamnat anterior comentariile lui Orlandi ca fiind o defăimare „sordidă” a suveranului pontif, care a condus Biserica Catolică din 1978 până în 2005 şi a fost declarat sfânt în 2014.

Cardinalul Stanislaw Dziwisz, care a fost secretarul lui Ioan Paul al XVI-lea pe toată durata conducerii sale, a calificat acţiunile lui Orlandi drept „ignobile, nerealiste, rizibile dacă nu ar fi tragice, chiar criminale”.

În ultimele patru decenii au fost deschise morminte, au fost exhumate oase din morminte uitate şi au abundat teorii ale conspiraţiei în încercarea de a determina ce s-a întâmplat cu Emanuela Orlandi. Cazul, care a fost subiectul unor investigaţii intermitente în Italia şi la Vatican, a atras o nouă atenţie la nivel mondial după lansarea la sfârşitul anului trecut a serialului Netflix „Vatican Girl”. Ea ar fi împlinit acum 55 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici