Paradă restrânsă de Ziua naţională a României. Cum s-au desfăşurat ceremoniile de 1 Decembrie | GALERIE FOTO, VIDEO

  • Ceremonii fără public de Ziua Naţională a României.
  • Tradiţionala paradă de 1 decembrie 2020 care avea loc, ca în fiecare an, la Arcul de Triumf în Bucureşti, a fost rezumată la o ceremonie scurtă, în condiţii de pandemie.
  • Preşedintele a depus o coroană de flori la monumentul simbol al participării României la Primul Război Mondial şi a ţinut o alocuţiune.
  • De asemenea, a fost intonat imnul naţional, au fost trase 21 de salve de tun, iar Iohannis a salutat garda de Onoare.
6614 afișări
Imaginea articolului Paradă restrânsă de Ziua naţională a României. Cum s-au desfăşurat ceremoniile de 1 Decembrie | GALERIE FOTO, VIDEO

VIDEO Paradă restrânsă de Ziua naţională a României. Cum s-au desfăşurat ceremoniile de 1 Decembrie

Ceremonii scurte, ţinute fără public în acest an de Ziua Naţională a României, care au durat 30 de minute. La Arcul de Triumf s-au strâns oficialităţi, în frunte cu preşedintele României, Klaus Iohannis, membri ai Guvernului şi peste o sută de militari.

Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale au participat la ceremonia oficială, în format restrâns, majoritatea din gărzile de onoare.

În timpul ceremoniei, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2.

De asemenea, a fost intonat imnul naţional, au fost trase 21 de salve de tun, iar Preşedintele României, Klaus Iohannis, a salutat garda de Onoare, a depus o coroană de flori şi a susţinut o alocuţiune în care a vorbit despre Ziua Naţională şi despre criza medicală cu care se confruntă România.

„Niciodată în ultimele decenii nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare şi strîngere de inimă. Pandemia COVID 19 care ne-a afectat şi pe noi ne obligă să marcăm Ziua Naţională în alte registre decât cele obişnuite (...) În această piaţă în care am fost la atâtea sărbători, astăzi suntem mult mai puţin ca de obicei. Cadenţa militarilor, bucuria din ochii copiilor, ridicaţi în braţe de către bunici sau părinţi emoţionaţi, sunt imagini de care ne este dor, pe care vrem să le revedem cât mai repede (…) Urez la mulţi românilor oriunde s-ar afla ei, sănătate şi optimism”, a spus preşedintele Kaus Iohannis în faţa Arcului de Triumf.

La ceremonii au mai participat premierul Ludovic Orban şi membri ai Guvernului. Toţi participanţii, inclusiv militarii, au purtat mască de protecţie.

Potrivit Jandarmeriei Bucureşti, organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României în municipiul Bucureşti a fost permisă cu participarea a cel mult 400 de persoane.

În apropierea Arcului de Triumf, a avut loc un incident, din partea unor persoane care doreau să participe la ceremonie, în pofida restricţiilor. Două persoane au încercat să forţeze filtrul jandarmilor din Piaţa Charles de Gaulle.

Parada de 1 decembrie 2020 poate fi urmărită LIVE pe Mediafax.ro. Pandemia de coronavirus face ca defilarea de Ziua Naţională să nu se mai organizeze cu mult fast ca în anii trecuţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că: „În acest an, vom onora curajul şi sacrificiile înaintaşilor noştri făcând noi înşine sacrificiul de a renunţa la bucuria participării împreună la manifestările publice tradiţionale”.

Klaus Iohannis a mai spus următoarele: „Însă, cu siguranţă, vom fi împreună în spirit, ca o naţiune puternică, mereu unită şi solidară atunci când în joc este chiar salvarea ţării noastre. Din acest motiv, am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitaţi ambasadori străini, medici şi personal medical”.

 

Când începe parada de 1 decembrie 2020

Evenimentul începe la ora 11:00, în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti.

Ministerul Apărării anunţă că doar aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa marţi, 1 Decembrie, la ceremonia organizată pentru Ziua Naţională, în format restrâns.

 

Cum se organizează parada de 1 decembrie 2020

Se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă, dar şi pentru victimele virusului SARS-CoV-2. Pentru aceştia vor fi trase 21 de salve de tun.

Klaus Iohannis va depune o coroana de flori şi va susţine un discurs.

Evenimentul nu este deschis publicului larg, iar desfăşurarea acestuia se va face cu respectarea strictă a măsurilor impuse de pandemie.

 

1 Decembrie, Ziua Naţională a României şi Ziua Marii Uniri

1 Decembrie este zi de sărbătoare pentru românii de pretutindeni: rememorează Marea Unire din 1918.

Este un moment istoric care marchează întregirea ţării prin alăturarea Transilvaniei.

Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, a fost convocată Adunarea Naţională a Românilor. Aceasta a avut ca deznodământ Hotărârea de Unire Necondiţionată a Transilvaniei cu România. Hotărârea a fost votată în unanimitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici