Paradox: 50% dintre elevii români nu înţeleg ce scriu şi ce citesc, dar mai bine de 50% sunt bursieri de merit

  • O statistică a Băncii Mondiale arată că aproape 50% dintre elevii români nu înţeleg ce scriu şi ce citesc.
  • Aceştia nici nu pot face calcule simple.
  • Totuşi, peste 50% dintre ei sunt bursieri de merit.
631 afișări
Imaginea articolului Paradox: 50% dintre elevii români nu înţeleg ce scriu şi ce citesc, dar mai bine de 50% sunt bursieri de merit

Pradox: 50% dintre elevii români nu înţeleg ce scriu şi ce citesc, dar mai bine de 50% sunt bursieri de merit

Bursele din semestrul doi au fost mărite, însă şi criteriile au fost schimbate şi cu privire la note. Dacă înainte elevii primeau bursă de merit de la 8,50 acum, vor primi de la 9,50 în sus. Astfel, elevii îşi cer drepturile în stradă, scrie Alpeh News.

Dacă în 2020, potrivit Ministerului Educaţiei, erau 123.000 de elevi care reuşiseră să obţină medii mai mari de 8.50, un singur an mai târziu numărul mediilor bune a explodat: avem acum 754.000 de elevi care au obţinut medii mai mari de 8,50.

Pentru mulţi, bursa de merit înseamă bani în plus. Cătălina Ifrim, Consiliul Naţional al Elevilor: „Pot însemna nişte bani astfel încât să reprezinte un aport pentru pregătirea sau pentru admiterea la una dintre facultăţi. Nu mi-a fost străină situaţia în care un profesor sau director nu dorea să includă elevi în bacalaureat pentru a nu intra în examen şi pentru a nu scădea ponderea de promovabilitate”.

În schimb, profesorii susţin că elevii obţin mult mai uşor note de 10 când învaţă în regim online. Iuliana Căplescu, profesor Colegiul Naţional Matei Basarab: „Nu există în nicio metodologie a predării şi evaluării în online obligaţia elevului de a sta cu camera deschisă. Nu ştii cine îţi scrie şi cine îţi postează poate copiat, poate un părinte… Deja se vede diferenţa”.

România este ţara care reuşeşte să aibă, în acelaşi timp, aproape 50% analfabeţi funcţionali, potrivit Băncii Mondiale şi 53% bursieri de merit. Asta se vede şi la examenele naţionale, şi la testările internaţionale. Experţii în Educaţie spun că absurdul ar putea dispărea chiar de anul viitor.

Gelu Duminică, sociolog: „De multe ori, nota 10 luată în foarte multe şcoli nu înseamnă că elevul e merituos, ci doar că sistemul de evaluare e unul care merită serios îmbunătăţit”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici