Parlamentarii din Comisia pentru românii de pretutindeni vor să facă o deplasare în Valea Timocului

Membrii Comisiei pentru românii de pretutindeni intenţionează să se deplaseze în Valea Timocului pentru a ajuta românii de acolo, a declarat, miercuri, deputatul PNL Mircea Dolha, care a precizat că vizita va fi pregătită împreună cu MAE.

257 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii din Comisia pentru românii de pretutindeni vor să facă o deplasare în Valea Timocului

Deputatul PNL Mircea Dolha (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Dolha, vicepreşedinte al comisiei, a spus, la o conferinţă de presă, că membrii comisiei sunt nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă cu românii din Valea Timocului şi că este necesară deplasarea comisiei în această zonă.

"Noi, comisia, suntem deosebit de nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în Valea Timocului, unde românii sunt supuşi presiunilor. În următoarele zile, după consultări cu MAE şi cu ministrul Cristian David, vom iniţia o deplasare acolo pentru a ajuta românii din Valea Timocului", a spus Dolha.

El a arătat că membrii comisiei doresc să pregătească prin consultări cu MAE această vizită, pentru că nu vor să "exacerbeze conflictul". "Acolo, în Valea Timocului, se petrec lucruri inadmisibile pentru o ţară europeană", a adăugat Dolha.

Mircea Dolha a mai spus, la conferinţa de presă, că membrii comisiei doresc să iniţieze o lege privind statutul românilor de pretutindeni, arătând că, în vizita pe care au făcut-o în Israel, în urmă cu câteva zile, au abordat această temă. Dolha a mai spus că Israelul are un statut al evreilor "foarte bine pus la punct" şi poate fi luat ca model pentru elaborarea unui statut al românilor de pretutindeni. El a arătat că mulţi israelieni de origine română doresc să primească şi cetăţenia română şi că membrii comisiei încearcă să găsească o soluţie pentru a-i ajuta.

Dolha a propus ca la titulatura de Comisie pentru românii de pretutindeni să se adauge şi "pentru originarii din România", astfel încât să fie reprezentaţi şi cei care "nu şi-au uitat a doua casă, România".

MAE a precizat marţi, într-un comunicat referitor la informaţia apărută în presă privind anchetarea de către autorităţile sârbe a unor români care au participat la sfinţirea unei troiţe în Valea Timocului, că este la curent cu situaţia şi că incidentul pune într-o lumină nefavorabilă relaţiile cu Serbia.

O televiziune de la Bucureşti a relatat, preluând surse online, că "securitatea sârbă" din Bolievaţ a întreprins o anchetă împotriva mai multor români care au participat, recent, la slujba de ianugurare a troiţei din Podgorac, în Valea Timocului.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, marţi seară, că este "la curent cu situaţia creată în urma sfinţirii unei troiţe româneşti în localitatea Podgorac, în Valea Timocului, Serbia" iar Ambasada României la Belgrad a întreprins "demersuri imediate" pe lângă autorităţile sârbe vizând clarificarea situaţiei.

MAE are "în permanentă atenţie situaţia etnicilor români din Serbia şi promovează constant respectarea drepturilor comunităţii române din ţara vecină. În contactele bilaterale la toate nivelele precum şi în contextul discuţiilor cu privire la parcursul european al Serbiei, Ministerul Afacerilor Externe se pronunţă constant în favoarea asigurării cadrului legislativ necesar pentru exercitarea de către persoanele aparţinând minorităţii române de pe teritoriul Serbiei a tuturor drepturilor, inclusiv al celui la practicarea religiei proprii", se arată într-un comunicat MAE.

Totodată, Ministerul de Externe reafirmă "necesitatea unor rezultate concrete" ale implementării prevederilor Protocolului sesiunii a doua a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Serbia privind minorităţile naţionale, semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles), prin care se asigură respectarea drepturilor individuale ale etnicilor români de pe teritoriul Serbiei, în conformitate cu standardele europene.

În contextul evoluţiei Serbiei în direcţia deschiderii negocierilor de aderare la UE, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă "regretul faţă de situaţia creată, de natură să pună într-o lumină nefavorabilă bunele relaţii bilaterale dintre România şi Serbia". MAE îşi exprimă speranţa că autorităţile sârbe vor întreprinde "demersuri concrete" în sensul respectării angajamentelor asumate în plan european şi bilateral cu privire la respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române de pe teritoriul Serbiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici