Patriarhul Daniel, la 60 de ani: Ne dorim mai ales să finalizăm lucrările la Catedrala Neamului

Patriarhul Daniel îşi doreşte, la aniversarea celor 60 de ani, să finalizeze ceea ce a început, mai ales lucrările la Catedrala Neamului, care s-a dovedit din nou prea mică, în ea încăpând doar clerul şi presa, credincioşii rămânând afară.

310 afișări
Imaginea articolului Patriarhul Daniel, la 60 de ani: Ne dorim mai ales să finalizăm lucrările la Catedrala Neamului

Patriarhul Daniel, la 60 de ani: Ne dorim mai ales să finalizăm lucrările la Catedrala Neamului (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

PF Daniel a împlinit vineri 60 de ani. Cu acestă ocazie a fost organizată în Catedrala patriarhală o slujbă de Te Deum, la care au participat membrii ai Sfântului Sinod, clerici din ţară şi străinătate, dar şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, prinţul Paul şi prinţesa Lia, preoţi şi credincioşi.

După slujba de mulţumire din biserică, PF Daniel a primit daruri din partea membrilor Sfântului Sinod şi a delegaţiei Greciei. Membrii Sfântului Sinod şi Permananţa Consiliului Naţional Bisericesc i-au dăruit o icoană cu Sfânta Treime şi un Act aniversar, iar delegaţia Greciei i-a oferit o icoană cu Sfântul Gheorghe Mărturisitorul, dar şi fragmente din moaştele acestuia, un veşmânt alb înflorat şi o cârjă de culoare albă.

Întrebat ce şi-ar dori de ziua lui, PF Daniel a spus că în mod special ar vrea să finalizeze lucrările pe care le-a început la Catedrala Mântuirii Neamului.

"Ne dorim să încheiem ceea ce am început, dar să facem şi alte lucruri. Mai ales să continuăm până la finalizare lucrările pe care le-am început la Catedrala Mântuirii Neamului. Aţi văzut astăzi ce mică şi neîncăpătoare este aceasta, încât încăpem doar clerul şi presa, iar credincioşii au rămas afară", a mai spus PF Daniel.

În legătură cu cadourile primite, PF Daniel a spus, arătând spre veşmintele sale: "Tot ceea ce vedeţi sunt numai cadouri".

"Aşa cum vedeţi, toate acestea sunt numai cadouri. Noi nu cumpărăm pentru noi nimic, ci primim şi în acelaşi timp oferim altora. Nu le cumpărăm pentru noi, ci purtăm darurile primite de la alţii. Asta este comunitatea frăţească, nu atât cât îţi cumperi pentru tine, ci ceea ce primeşti de la alţii şi dăruieşti altora. Pentru că unii primesc ceva şi nu mai dăruiesc nimic. Evanghelia ne spune ca atunci când primim un dar să facem şi noi daruri. Să ne ajute Dumnezeu în Biserică să facem lucruri plăcute lui Dumnezeu, să fie mai bine, cum se zice în popor", a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Întrebat cum mai stă cu sănătate, PF Daniel a răspuns: "Foarte bine". "Acum nu trebuie să ne mai gândim la sănătate, ci la lucrarea care urmează să fie făcută. Noi, când avem sănătate multă trebuie să facem lucrare multă. În general, marii misonari ai Bisericii nu au avut sănătate de atleţi, ci una mai şubredă, ca de exemplu Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Ioan Gură de Aur. Când suntem prea sănătoşi uităm că viaţa e dar de la Dumnezeu", a mai spus Patriarhul Daniel.

Mihai Cristian Atănăsoaei şi Elena Udrea au plecat după slujba de Te Deum. Elena Udrea a spus că îi doreşte Patriarhului Daniel sănătate şi viaţă lungă şi că i-a adus acestuia un buchet de flori.

Sărbătoarea a continuat în Aula Magna "Teoctist Patriarhul", unde au fost lansate un album foto şi un volum omagial privind momente din viaţa şi activitatea Preafericitului Daniel.

Primul mesaj a venit din partea Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu al Constantinopolului: "Prin implicarea dinamică a Preafericirii Voastre în realităţile bisericeşti - chiar dacă treceţi prin dificultăţi cunoscute sau necunoscute nouă - se mărturiseşte, la modul real, prin fapte, că «porţile iadului nu vor birui Biserica», iar aceasta rămâne vie şi atrage lumea la izvoarele vieţii veşnice. Din izvoarele acestea poporul român a sorbit întotdeauna, inspirându-se în cele mai nobile şi cele mai creatoare idei şi trecând, în felul acesta, peste greutăţile vieţii de zi cu zi. Ne rugăm să se reverse din belşug darul binecuvântării Mântuitorului nostru, Care a răsărit din mormânt, peste Preafericirea Voastră şi peste tot poporul ortodox român, iubitor de evlavie".

Un mesaj aniversar pentru PF Daniel a transmis şi preşedintele Traian Băsescu: " Sunt încredinţat că tenacitatea şi clarviziunea cu care promovaţi vocaţia socială a Bisericii şi mesajul teologic al Ortodoxiei româneşti în lume vor rămâne un model demn de urmat. În acest moment aniversar, vă doresc, Preafericirea Voastră, viaţă îndelungată, sănătate şi împlinirea tuturor proiectelor pe care le-aţi iniţiat în cea mai înaltă demnitate pe care v-a conferit-o Biserica Ortodoxă Română. Întru mulţi şi fericiţi ani!".

Şi premierul Emil Boc i-a transmis un mesaj Patriarhului Daniel, care a fost citit în aulă: "La împlinirea frumoasei vârste de 60 de ani, îi adresez Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, urări de sănătate şi viaţă lungă în slujba ortodoxiei şi a spiritualităţii româneşti. Ţinând cont de rolul cultelor în viaţa interioară a fiecăruia şi în cea publică, Guvernul României rămâne receptiv la cooperarea, în continuare, cu Biserica Ortodoxă Română şi cu celelalte culte recunoscute în proiectele menite să ajute în mod special categoriile mai vulnerabile de cetăţeni români, în temeiul unor valori structurate pe coeziune socială, generozitate şi respect. Totodată, îl asigur pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel de preţuirea noastră şi reînnoiesc, cu prilejul acestui moment aniversar, urarea de mulţi ani cu bine!".

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, prezent în sală, şi-a citi mesajul către PF Daniel, evocând mai întâi personalitatea Patriarhului, a Bisericii şi nevoie de credinţă ale românilor. "O viaţă dedicată Bisericii şi învăţăturii creştine, o viaţă dedicată comunităţilor, o viaţă dedicată creştinilor şi a apropierii acestora faţă de Biserică, o viaţă dedicată societăţii româneşti merită celebrată aşa cum se cuvine. Preafericitul Părinte Daniel reprezintă un model nu doar pentru preoţimea din România, ci pentru toată suflarea creştină. Este un exemplu fericit al situaţiei în care harul divin vine în completarea unei personalităţi puternice, a unui om bun, a unui bărbat hotărât să-şi ducă la bună îndeplinire misiunea pe care şi-a asumat-o. Îi urez «La Mulţi Ani!» Patriarhului Daniel, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani. Fie ca Dumnezeu să-i călăuzească paşii în continuare şi fie ca el să ne păstorească, pe noi, toţi ortodocşii români, mult timp de acum înainte. Şi aşa cum, pe vremuri, Parlamentul era lângă biserică, tot aşa, acum, peste ani, ne vom reîntoarce în acea formulă, după construirea noii catedrale", a spus Mircea Geoană.

Patriarhul Daniel a mai fost felicitat personal de către ministrul de Externe, Teodor Baconschi, prinţul Paul şi prinţesa Lia, rectorul Universităţii Bucureşti, profesor Ioan Pânzaru, şi de preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

Aniversarea s-a încheiat cu un film omagiar realizat de Trinitas TV, apoi Patriarhul Daniel a ciocnit o cupă de şampanie cu toţi cei prezenţi la aniversarea sa.

(Material realizat de Elvira Gheorghita, elvira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici