Patru dintre minerii morţi la Petrila, înmormântaţi marţi

Patru dintre minerii morţi la Petrila, scoşi sâmbătă seară din subteran, respectiv Doru Holingher, Adrian Măţan, Vasile Stoian şi Marcel Alexa, sunt înmormântaţi, marţi, la Petrila şi Petroşani.

643 afișări
Imaginea articolului Patru dintre minerii morţi la Petrila, înmormântaţi marţi

Patru dintre minerii morţi la Petrila, înmormântaţi marţi (Imagine: Mediafax Foto)

Aproximativ cinci sute de persoane îi conduc pe ultimul drum, marţi după-amiază, la Petroşani, pe Doru Holingher şi Adrian Măţan, circulaţia pe drumul principal din municipiu fiind blocată pentru trecerea cortegiului funerar.

Sute de persoane s-au adunat, marţi după-amiază, la capela "Bobocul" din municipiul Petroşani, unde fuseseră depuse trupurile celor doi mineri.

Cortegiul funerar a pornit pe străzile municipiului, urmând să se îndrepte spre cimitirul central din localitate. Circulaţia pe bulevardul principal, pe unde trece cortegiul funerar, este oprită, la ora transmiterii acestei ştiri, participanţii la funeralii aşteptând de o parte şi de alta a drumului principal pentru a-şi lua rămas bun de la cei doi mineri.

Maşinile în care află sicriele celor doi sunt flancate de ortaci în echipamentul de lucru, iar un echipaj SMURD se află în spatele convoiului, pentru a interveni în cazul în care vreunei persoane i s-ar face rău.

Doru Holingher avea 39 de ani şi era şeful sectorului I de la mina Petrila, unde a avut loc explozia, el fiind scos din subteran de către fratele său, Sorin Holingher, care este reprezentant al Serviciului de Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul CNH şi care a fost surprins de cea de-a doua explozie, fiind şi el rănit.

Cel de-al doilea miner înmormântat, marţi, la Petroşani este studentul Adrian Măţan, de 27 de ani, care, în cursul anului viitor urma să îşi ia licenţa în construcţii miniere. Tot anul viitor, tânărul, care lucra de opt ani în subteran, ar fi trebuit să se căsătorească

Slujba de înmormântare a unuia dintre mineri, oficiată de episcopul Aradului şi Hunedoarei

Unul dintre minerii morţi în urma exploziilor de sâmbătă din subteranul minei Petrila, Vasile Stoian, a fost înmormântat în cimitirul din Petrila, slujba religioasă fiind oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Aradului şi Hunedoarei, Timotei Seviciu.

Circulaţia în Petrila a fost blocată total, marţi după-amiază, pentru trecerea cortegiului funerar al unuia dintre minerii morţi în subteran, Vasile Stoian (38 de ani).

Convoiul, însoţit de o fanfară şi de persoane care duceau sute de coroane, s-a îndreptat direct spre cimitirul din localitate, întrucât numărul mare al participanţilor nu permitea deplasarea până la locuinţa lui Vasile Stoian şi nici la mină, aşa cum se intenţiona iniţial.

La înmormântare au participat şi directorul general al Companiei Naţionale a Huilei, Daniel Surulescu, liderul de sindicat al minerilor de la Petrila, Ioan Temneanu, precum şi alţi lideri sindicali, printre care preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lakatas.

După o ceremonie religioasă oficiată de Timotei Seviciu, episcopul Aradului şi Hunedoarei, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Vasile Stoian a fost coborât în groapă.

La funeralii au participat aproximativ o mie de persoane, mulţi dintre ei având cel puţin un membru al familiei care lucrează sau a lucrat, la un moment dat, în subteranele din Valea Jiului.

"Tatăl meu a murit în mină şi ştiu exact ce înseamnă durerea pe care o simt familiile celor care şi-au pierdut viaţa sâmbătă la Petrila", a spus o localnică prezentă la înmormântare.

Cei mai mulţi dintre oameni au început, în jurul orei 14.00, să părăsească cimitirul, îndreptându-se spre capelă, pentru a lua parte la cea de-a doua ceremonie funerară de marţi, din Petrila, cea a salvatorului Marcel Alexa.

Potrivit deciziilor administraţiilor locale din Petrila şi Petroşani, marţi, drapelele sunt coborâte în bernă, iar posturile locale de televiziune nu transmit emisiuni de divertisment.

În memoria minerilor morţi, la ora 11.00 în toate unităţile miniere a fost păstrat un minut de reculegere, iar sirenele din Petrila şi Petroşani au sunat timp de un minut.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici