Patru unităţi medicale din Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, dotate cu echipamente de diagnostic precoce în oncologia pediatrică

Patru unităţi medicale din Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara au fost dotate cu echipamente medicale de diagnostic precoce în oncologia pediatrică în urma finalizării unui proiect cu finanţare norvegiană în valoare de 5,6 milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

514 afișări
Imaginea articolului Patru unităţi medicale din Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, dotate cu echipamente de diagnostic precoce în oncologia pediatrică

Patru unităţi medicale din Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, dotate cu echipamente de diagnostic precoce în oncologia pediatrică (Imagine: Hepta)

Coordonatorul de proiect, Cătălin Vlad, a declarat, marţi, la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că pe lângă aparatura medicală achiziţionată s-au instruit aproape 300 de specialişti – medici, asistente, infirmiere.

”Proiectul cu finanţare printr-un grant norvegian şi-a propus îmbunătăţirea sănătăţii publice prin reducerea inegalităţii în domeniul sanitar. S-a derulat în patru centre de profil, în unităţi medicale din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi. Am dorit crearea unor centre dotate pentru diagnosticul precoce al pacienţilor din domeniul hematologiei şi oncologiei pediatrice astfel încât să putem stabili un tratament oncologic multidisciplinar. În plus, proiectul urmăreşte evoluţia pacienţilor pe perioada tratamentului şi post tratament. S-a achiziţionat aparatură medicală, 3 RMN-uri, dotate cu sistem de monitorizare la distanţă şi aparate de anestezie pentru Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, un ecograf la Timişoara, şi au fost instruiţi 289 de specialişti, medici, asistente şi infirmiere”, a spus Vlad.

Potrivit acestuia, cele patru unităţi medicale dotate sunt Institutul Oncologic „Al. Trestioreanu” București, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii “Louis Turcanu” Timișoara, Institutul Oncologic “Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca şi Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii ”Sf. Maria” Iași.

Fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş – Cadariu, conferenţiar universitar în cadrul Institutului Oncologic „Ion Chiricuţă”, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că avantajele în urma noilor dotări este faptul că micuţii pacienţi nu mai sunt plimbaţi la alte spitale pentru efectuarea unui RMN, iar în plus există un serviciu dedicat de Anestezie Terapie Intensivă pentru copii.

„Proiectul a fost început în anul 2015 când a avut loc o prioritizare a nevoilor în diverse sectoare medicale şi s-a identificat ca problemă onco-pediatria, prin prisma modului de diagnostic, a rezultatelor tratamentului, a necesităţilor din punct de vedere al resurselor umane şi aparaturii. Aşa a luat naştere acest proiect. Am avut atunci gândul la micii noştri pacienţi. Deoarece Institutul Oncologic Cluj-Napoca se ocupă şi de cancerele rare, ne-am gândit că resursele umane în această specialitate sunt deficitare şi ne-am gândit cum să facem ca ele să rămână în ţară”, a subliniat Achimaş-Cadariu.

Proiectul s-a derulat în perioada 2015 – 2017 şi a avut o valoare de 5,6 milioane de euro, din care 85% reprezintă contribuţie financiară norvegiană şi 15% contribuţie a Ministerului Sănătăţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici