Pensionarii şi-au încheiat protestul

Pensionarii au încheiat, marţi, după o oră, protestul din faţa Guvernului după ce au depus la sediul Executivului un memoriu cu toate revendicările lor.

1 afișare

Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Pensionarilor Preda Nedelcu, ministrul Muncii Paul Păcuraru le-a promis că în două-trei zile va prezenta revendicările lor primului ministru şi se va încerca o rezolvare imediată.

La ora 11.00, ministrul Paul Păcuraru i-a invitat pe pensionari la sediul Ministerului la discuţii. Ministrul a mai spus că este aproape imposibil o majorare a pensiilor la nivelul cerut de pensionari de peste 450 lei pensa minimă având în vedere că raportul salariat-pensionar este de unu la unu.

Ministrul le-a spus protestatarilor că problemele ridicate de aceştia sunt pe masa Guvernului şi că se va încerca o majorare a pensiilor la următoarea recalculare bugetare.

Marţi, în jurul orei 9.45, aproximativ o sută de pensionari s-au strâns în faţa Guvernului, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, cerându-le să meargă la Ministerul Muncii pentru a discuta despre solicitările lor "punct cu punct", pentru a găsi soluţii.

Biletele de tratament, relaţia Casei Naţionale de Pensii cu bătrânii, majorarea pensiilor fiind temele abordate de părţi.

Pensionarii cer, în primul rând, Executivului majorarea punctului de pensie, astfel încât să reprezinte 45 la sută din salariul mediu brut pe economie.

Vicepreşedintele FNSPR, Preda Nedelcu, susţine că pensionarii vor această majorare a punctului de pensie la prima rectificare bugetară din acest an, precum şi acordarea unor ajutoare sociale lunare, suportate tot de la bugetul de stat şi nu de la asigurări sociale, pentru cei care au o pensie mai mică decât salariul minim pe economie. Aceste ajutoare trebuie să permită aducerea pensiilor respective la nivelul de 350 de lei, preciza Nedelcu. Potrivit pensionarilor, peste 70 la sută dintre ei au o pensie lunară sub salariul mediu brut pe economie.

Sindicaliştii solicită, de asemenea, Guvernului, un ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor, pentru ca, împreună cu pensia, să ajungă la un venit lunar până la nivelul pesiei medii cu stagiu complet.

Aceştia cer revenirea la reglementările existente până în aprilie 2005 privind compensarea medicamentelor, iar vânzarea acestora de către farmacii să se facă la preţul de raft. Aceştia socilită şi efectuarea gratuită a analizelor medicale recomandate de medicii specialişti şi de familie, atât în ambulatoriu, cât şi în spitale.

Pensionarii vor să le fie asigurată o locuinţă, în cazul în care casa naţionalizată în care stau este retrocedată fostului proprietar, iar aceasta să se reglementeze de urgenţă printr-un act normativ.

Sindicaliştii spun că vor modificarea prevederilor OU 4/2005 pentru a se permite includerea în calculul pensiei a veniturilor pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.

Pensionarii solicită Guvernului o rezolvare rapidă a acestor probleme, astfel încât nivelul lor de viaţă să crească, în România fiind cea mai mică pensie din Europa, cea medie având valoarea de 108 euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici