Percheziţii în Vâlcea la persoane bănuite că au furat bijuterii şi bani de la bătrâni în SUA

Poliţiştii şi procurorii au făcut 7 percheziţii domiciliare în Râmnicu Vâlcea, la cererea autorităţilor judiciare americane, fiind vizat un grup infracţional organizat care ar fi comis zeci de furturi în SUA de la persoane în vârstă, care erau deposedate, uneori prin violenţă, de bijuterii şi bani.

545 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Vâlcea la persoane bănuite că au furat bijuterii şi bani de la bătrâni în SUA

Potrivit IGPR, poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut marţi 7 percheziţii domiciliare în municipiul Râmnicu Vâlcea, la persoane cercetate pe teritoriul SUA pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tâlhărie, furt, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor, în perioada 2020 - 2022.

Două dintre persoanele cercetate sunt încarcerate în SUA, fiind emise pe numele lor mandate de arestare preventivă de către instanţa de judecată americană competentă.

În perioada 2020-2022, membrii grupului infracţional organizat, constituit pe fondul relaţiilor de rudenie dintre membrii săi, ar fi fost implicaţi în comiterea a zeci de furturi prin distragerea atenţiei, în dauna unor cetăţeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-ar fi sustras bijuteriile pe care le purtau sau banii pe care îi aveau asupra lor. În cazul în care victimele ripostau, aceştia ar fi folosit violenţa.

De asemenea, persoanele cercetate de autorităţile poliţieneşti locale, statale şi federale din SUA s-ar fi ocupat şi de vânzarea de bijuterii din aur sau aur contrafăcut şi ar fi solicitat şi obţinut beneficii sociale de la guvernul american, fără a avea dreptul legal în acest sens, în baza unor documente falsificate depuse la autorităţile competente.

Membrii grupării ar fi transferat din SUA în România o parte dintre bijuteriile sustrase, în valoare de aproximativ 120.000 de dolari, iar din profitul ilicit obţinut, în scopul spălării acestuia, ar fi achiziţionat lingouri şi monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de dolari, precum şi două autoturisme de lux, de 260.575 de dolari şi 230.000 de dolari.

De asemenea, o parte din aurul adus în România ar fi fost amanetat la diverse societăţi comerciale de profil, în vederea obţinerii de bani lichizi.

În urma percheziţiilor au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 8.000 de lei, un autoturism de lux de aproximativ 40.000 de dolari, un autoturism de lux de 260.575 de dolari şi un autoturism de lux de 317.000 de dolari, aproximativ 200 de grame de bijuterii din aur, un ceas de lux, 7 telefoane mobile şi înscrisuri relevante pentru cauză.

Miercuri, poliţiştii au descoperit şi indisponibilizat în judeţul Ilfov un alt autoturism de lux, în valoare de aproximativ 250.000 de dolari.

Autoturismele au fost predate, în vederea luării în custodie şi valorificării, către reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

La acţiunea operativă au asistat trei agenţi federali din cadrul Biroului FBI San Diego şi un agent IRS, precum şi doi reprezentanţi ai Biroului FBI la Bucureşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
furat,
sua,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici