Percheziţii simultane în România şi Marea Britanie: Mai multe persoane, bănuite că racolau fete prin metoda „loverboy”

11 percheziţii simultane în România şi Marea Britanie au avut loc marţi într-un dosar de proxenetism. Mai multe persoane sunt bănuite că racolau fete prin metoda „loverboy” şi le duceau apoi în Anglia să se prostitueze. Reţeaua funcţiona din anul 2017.

350 afișări
Imaginea articolului Percheziţii simultane în România şi Marea Britanie: Mai multe persoane, bănuite că racolau fete prin metoda „loverboy”

Percheziţii simultane în România şi Marea Britanie într-un dosar de proxenetism

Potrivit DIICOT, 11 percheziţii simultane au avut loc marţi în România şi Marea Britanie, respectiv 5 în judeţele Giurgiu, Ilfov şi Constanţa şi 6 la Londra, Newcastle, Stoke-on-Trent şi Norwich.

Procurorii fac cercetări fată de mai mulţi suspecţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism.

În fapt s-a reţinut că, în perioada iunie-august 2017, pe teritoriul Marii Britanii, pe raza localităţii Ilford, la iniţiativa a trei suspecţi, a fost constituită o grupare infracţională organizată, care a acţionat coordonat în scopul comiterii infracţiunilor de proxenetism şi trafic de persoane.

În perioada 2018-2019, activitatea infracţională, care continuă şi în prezent, s-a desfăşurat în diferite regiuni, pe teritoriul Marii Britanii.

Tinerele românce, care proveneau în special din mediul rural, din familii fără posibilităţi materiale, aflate în stare de vulnerabilitate, au fost racolate de către membrii grupării infracţionale, în special prin intermediul metodei loverboy, menită a asigura o dependenţă emoţională a acestora faţă de membrii grupării infracţionale, dar şi prin promisiunea unor câştiguri materiale importante.

După racolare, tinerelor li s-a asigurat transportul, în special cu avionul până în Marea Britanie. La destinaţie, tinerele erau aşteptate de către membrii grupării cu un autoturism şi transportate spre locurile de cazare închiriate în prealabil de liderul grupării. În imobilele închiriate pe teritoriul Marii Britanii, de regulă, tinerele au locuit împreună cu liderii şi ceilalţi membri ai grupării infracţionale.

Cercetările au arătat că liderii au coordonat întreaga activitate infracţională, ocupându-se de închirierea caselor unde au locuit atât membrii grupării cât şi tinerele, cumpărarea biletelor de avion necesare călătoriei victimelor spre Marea Britanie, aşteptarea acestora la aeroport, transportarea spre locurile de cazare, colectarea şi distribuirea sumelor de bani obţinute din practicarea de servicii sexuale, postarea anunţurilor pe diferite site-uri pentru adulţi, îndrumarea şoferilor şi de supravegherea persoanelor vătămate.

Pentru ca activitatea infracţională să fie greu de depistat, relaţiile sexuale au avut loc prin deplasare la domiciliul clientului sau la hotel. De regulă, serviciile sexuale erau oferite cu preponderenţă clienţilor care se aflau în altă localitate decât cea în care locuiau membrii grupării infracţionale împreună cu tinerele.

Şoferii erau membri de încredere ai grupării infracţionale, de regulă dintre cei care aveau şi o relaţie cu persoana vătămată ce practica activităţi de prostituţie în favoarea grupării. Pentru transport, suspecţii încasau un procent din banii obţinuţi în urma serviciilor sexuale prestate de tinere. De asemenea, în cazul în care plata serviciilor sexuale prestate se realiza în numerar, şoferii aveau rolul de a lua de la tinere sumele obţinute, iar la destinaţie banii erau predaţi de către şoferi liderilor grupării infracţionale.

De asemenea, s-a reţinut faptul că, o parte dintre membri, au avut doar rolul de a racola una sau mai multe tinere, care le deveneau iubite în scopul de a practica activităţi de prostituţie şi le-au supravegheat, în special prin alimentarea dependenţei lor emoţionale. De regulă, suspecţii au locuit şi au călătorit cu victimele şi au încasat, procentual, sumele de bani obţinute din serviciile sexuale prestate de către acestea.

Plata serviciilor sexuale se realiza în două modalităţi, numerar sau prin transferarea sumelor în conturile bancare deschise în Marea Britanie de către liderii grupării infracţionale sau alţi membrii iar plata se realiza obligatoriu înainte de întreţinerea relaţiilor sexuale.

La sediul DIICOT sunt audiaţi 5 suspecţi, iar alte 8 persoane au fost reţinute de către autorităţile judiciare din Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici