- Home
- Social
- (13.04.2023, 14:03)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Persoanele uşor dezgustate de mirosuri sunt mai predispuse la distanţare socială - studiu
- Un nou studiu sugerează că persoanele mai uşor dezgustate de mirosurile corporale sunt mai predispuse să exprime opinii xenofobe.
- Un studiu realizat cu ajutorul unor grupuri fictive de refugiaţi arată că prejudecăţile xenofobe sunt mai puternice în ţările vorbitoare de limbă engleză.
- Multe specii folosesc mirosul pentru a detecta şi evita potenţialele boli, mirosul de alimente stricate, de deşeuri corporale sau de alte persoane care prezintă semne de boală infecţioasă putând declanşa o repulsie care duce la distanţare socială.
Urmărește
440 afișări
Persoanele uşor dezgustate de mirosuri sunt mai predispuse la distanţare socială - studiu
Un nou studiu realizat de Institutul Karolinska din Stockholm, care a încercat să înţeleagă mai bine această legătură psihologică dintre evitarea bolilor şi xenofobie, a constatat că "persoanele mai uşor dezgustate de mirosurile corporale sunt, de asemenea, mai predispuse la atitudini negative faţă de refugiaţi".
Potrivit studiului, publicat în revista Royal Society Open Science, această legătură se explică parţial prin disimilitudinile percepute în ceea ce priveşte diferenţele culturale, cum ar fi pregătirea alimentelor şi practicile de igienă.
De asemenea, studiul a constatat că cei cu atitudini xenofobe au fost mai predispuşi să fie mai în vârstă şi mai puţin educaţi, potrivit Independent.
Aproape 7.000 de persoane din nouă ţări diferite, inclusiv din Regatul Unit, au fost rugate să completeze chestionare pe diverse teme în timpul primelor valuri ale pandemiei de coronavirus, care au început în Italia şi Suedia în aprilie 2020 şi s-au încheiat în celelalte ţări în ianuarie 2021.
În primul chestionar, participanţii au fost evaluaţi în funcţie de repulsia pe care o au faţă de şase tipuri de mirosuri corporale - fecale, transpiraţie în partea superioară a corpului, picioare, urină, gaze şi respiraţie - atunci când au fost întâlnite atât acasă, cât şi în public, în timp ce un sondaj separat a evaluat atitudinile lor generale faţă de imigraţie.
Într-un al treilea chestionar, destinat evaluării xenofobiei specifice, participanţii au răspuns la întrebări privind sentimentele lor faţă de refugiaţii dintr-o ţară fictivă numită Drashnea, despre care li s-a spus că se află fie în Africa de Est, fie în Europa de Est.
Desfăşurarea studiului
Participanţilor li s-a spus că Drashnea "s-a confruntat cu multe tulburări civile în ultimii ani" şi că "un număr mare dintre aceşti refugiaţi încearcă să emigreze în ţara dumneavoastră".
Apoi au fost întrebaţi cu privire la atitudinea lor generală faţă de drashneeni, în ce măsură refugiaţii fictivi ar putea aduce probleme de sănătate şi criminalitate în propria lor ţară şi cât de asemănători îi percep pe drashneeni în ceea ce priveşte alimentaţia, igiena şi practicile sanitare.
Cercetătorii au identificat o legătură între xenofobia faţă de grupurile de refugiaţi fictivi şi gradul de dezgust faţă de mirosurile corporale, rezultate care "s-au generalizat bine în majoritatea ţărilor" incluse în studiu.
Potrivit studiului, deşi participanţii i-au perceput pe est-africanii fictivi ca fiind mai diferiţi, nivelul de prejudecată faţă de aceştia a fost acelaşi ca şi faţă de grupul fictiv din Europa de Est.
Însă acesta precizează că: „Mai degrabă decât o diferenţă geografică sau genetică, similaritatea percepută în practicile de pregătire a alimentelor pare să fie un factor determinant al atitudinilor xenofobe”.
Constatările lor sugerează, de asemenea, "că relaţia dintre BODS [sensibilitatea la dezgustul mirosului corporal] şi prejudecăţi este cea mai puternică în culturile occidentale, în special în ţările vorbitoare de limbă engleză".
„Rezultatul observat a fost parţial explicat prin modul în care respondenţii au perceput grupul de refugiaţi ca fiind diferit în ceea ce priveşte alimentaţia, practicile igienice şi sanitare şi atitudinile generale faţă de imigraţie", se arată în studiu.
„Acest lucru este în concordanţă cu teoria evitării bolilor, care urmăreşte să explice sugerând că comportamentele şi atitudinile sociale sunt legate de evitarea agenţilor patogeni”.
Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că puterea legăturii dintre sensibilitatea la dezgustul mirosului corporal şi xenofobia a fost similară cu cea identificată într-un studiu pre-pandemic.
Acest lucru "ar putea sugera că o ameninţare patogenă proeminentă nu afectează neapărat în mod dramatic relaţiile dintre dezgust şi atitudinile faţă de grupurile aberante fictive", au spus autorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Haosul alegerilor din România continuă. Turul II începe mâine, dar încă vin solicitări la CCR pentru anularea primului tur
-
CCR: În această etapă, Curtea poate examina doar contestaţii formulate de candidaţii din turul 2
-
A început mitingul pro-Europa în Capitală: sunt aşteptaţi 7.000 de oameni, inclusiv mari artişti
-
Ţările UE discută despre un fond de 500 de miliarde de euro pentru proiecte comune de apărare
Citește pe alephnews.ro: SUA avertizează împotriva amenințării Rusiei la adresa democrației. Antony Blinken: „Autoritățile române descoperă un efort rusesc de a influența alegerile prezidențiale”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rusia și China își intensifică prezența în Marea Baltică. Ministrul german al Apărării: „Aceasta demonstrează importanța strategică a zonei”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Scandal monstru pe TikTok, după ce Călin Georgescu s-a dezis de susținătorii săi: 'Te-am susținut, acum ne ameninți'
CANCAN.RO
Zodia care își va schimba radical viața până pe 21 decembrie 2024, potrivit faimoasei Neti Sandu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe