Peste 1.500 de oameni au participat la marşul din Capitală pentru unirea României cu Moldova

Aproximativ 500 de bucureşteni i-au aşteptat duminică în Piaţa Universităţii pe cei 1.000 de tineri care au venit din Republica Moldova pentru a participa la marşul pentru unirea Republicii Moldova cu România, la sosirea în faţa Teatrului Naţional fiind primiţi cu pâine, sare şi flori.

1272 afișări
Imaginea articolului Peste 1.500 de oameni au participat la marşul din Capitală pentru unirea României cu Moldova

Peste 1.500 de oameni au participat la marşul din Capitală pentru unirea României cu Moldova (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Manifestaţia tinerilor unionişti din R.Moldova s-a încheiat

Manifestaţia tinerilor unionişti din Republica Moldova s-a încheiat duminică, după ce câţiva reprezentanţi ai acestora au intrat în palatul Cotroceni, pentru a depune un mesaj pentru preşedintele Klaus Iohannis.

Jandarmii au permis accesul acestora în baza paşapoartelor, lucru care a marcat finalul mitingului, la scurt timp fiind strânse gardurile montate în jurul Palatului Cotroceni, iar circulaţia reluată pe bulevardul Geniului.

Avocatul Alexandru Surcel, membru al Acţiunii 2012, a primit o amendă de 10.000 de la Jandarmerie, pentru schimbarea locului de începere a manifestaţiei. Surcel a notificat Primăria Capitalei că oamenii îi vor aştepta pe basarabeni la statui, în faţa Universităţii, însă bucureştenii s-au adunat în faţa Teatrului Naţional.

"Pentru că în mod spontan lumea s-a adunat în faţa TNB, numele meu fiind în protocol, eu am luat 10.000 de lei amendă de la Jandarmeria Română pentru schimbarea acestui loc, în calitate de organizator, amendă pe care o voi contesta, conform legii", a spus, pentru MEDIAFAX, Surcel.

După încheierea manifestaţiei, o parte dintre manifestanţi au plecat cu autocare la Chişinău, iar unii au plecat la Eforie, Predeal, Crevedia, pentru câteva zile, la şcoli de vară organizate de Acţiunea 2012

Peste 1.500 de oameni, la marşul din Capitală pentru unirea României cu Moldova

Bucureştenii care s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a-i întâmpina pe tinerii care au plecat de la Chişinău pentru a cere unirea Republicii Moldova cu România au venit îmbrăcaţi în costume naţionale, ii sau şi-au agăţat, ca accesoriu, drapelul românesc. Ei au adus steaguri tricolore, icoane ortodoxe şi bannere inscripţionate cu mesajul "Vrem Unirea".

La intrarea tinerilor basarabeni în Piaţa Universităţii, bucureştenii i-au aplaudat şi s-a scandat "Unire", "România", "Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti", "Bine aţi venit acasă", "Trăiască, trăiască, trăiască şi înflorească / Moldova, Ardealul şi Ţara Românească".

Tinerii basarabeni au fost întâmpinaţi cu pâine, sare, apă şi flori şi au fost îmbrăţişaţi de bucureştenii care i-au aşteptat la Universitate. Manifestanţii au venit cu flori cu care au făcut un pod pe sub care tinerii basarabeni au trecut mergând spre Teatrul Naţional.

După ce au cântat împreună imnul "Deşteaptă-te, române", câţiva dintre manifestanţi s-au prins în Hora Unirii, blocând circulaţia rutieră în faţa Teatrului Naţional.

Tinerii basarabeni care au venit de la Gara de Nord au fost conduşi de liderul unionist, Anatol Ursu.

"Nu există dorinţă mai mare în Republica Moldova decât unirea cu România. Aveţi în faţă 1.000 de tineri care au venit pe jos din Republica Moldova. Aveţi aici o oaste veritabilă a lui Ştefan cel Mare şi oştile lui Ştefan cel Mare au ştiut un singur lucru: să învingă. Am venit aici să învingem, suntem generaţia faptelor. Megem la Parlament, mergem la Cotroceni. Vocea noastră va fi auzită", a spus Anatol Ursu.

Înainte să ajungă la Universitate, tinerii din Republica Moldova au scandat "Am venit să te salut, fratele meu de peste Prut". În zona Bibliotecii "Mihai Eminescu", tinerii basarabeni au avut o confruntare cu jandarmii, după ce au vrut să ocupe carosabilul, însă situaţia a revenit în scurt timp la normal.

Manifestanţii au plecat, în jurul orei 15.30, în marş din Piaţa Universităţii la Palatul Parlamentului şi apoi la Cotroceni, unde vor fi primiţi de reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale. Aceştia vor merge pe traseul Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, Bulevardul Naţiunile Unite, Parcul Izvor, unde se vor opri pentru scurte alocuţiuni. Apoi, manifestanţii vor pleca pe Bulevardul Naţiunile Unite, strada B.P. Haşdeu, Splaiul Independenţei, Şoseaua Cotroceni şi se vor opri pe Bulevardul Geniului. În timpul marşului, circulaţia va fi restricţionată pe traseul de deplasare a participanţilor.

Înainte de a pleca în marş, manifestanţii au scandat "România n-a avut graniţe la Prut" şi "România mare, în vechile hotare".

Tinerii basarabeni şi Platforma Unionistă Acţiunea 2012 solicită Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului României înfiinţarea unor instituţii care să gestioneze relaţia cu Republica Moldova, în vederea urgentării unirii celor două state. Ei cer crearea unei comisii prezidenţiale pentru analiza impactului unirii, a unei comisii parlamentare permanente comune România - Republica Moldova, dar şi un oficiu pentru Republica Moldova care să fie în subordonarea premierului României.

Cei aproximativ o mie de tineri din Republica Moldova au trecut Prutul sâmbătă, pe podul feroviar de la Ungheni, refăcând simbolic "Podurile de Flori" şi fiind aşteptaţi cu flori şi colaci de români din mai multe judeţe ale ţării.

Tinerii au ajuns la Punctul de Trecere a Frontierei cu România de la Ungheni, după ce au pornit, în 5 iulie, din Chişinău spre Bucureşti, după Marea Adunare Naţională, mergând pe jos într-o încercare de a reface "Marşul lui Ştefan cel Mare".

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat foarte impresionat de drumul pe care l-au făcut tinerii de la Chişinău la Bucureşti, exprimându-şi convingerea că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi în Uniune şi în comuniune. Şeful statul a arătat că regretă că nu este în ţară pentru a-i primi la Cotroceni.

"Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti. Din păcate, nu voi fi în ţară şi nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinşi că mi-ar fi făcut o reală plăcere", a scris, duminică, pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis.

"Prin gestul lor temerar, ei au dovedit, cu toată forţa unei generaţii care se simte profund europeană, că drumul nostru are o destinaţie comună. Vom dovedi tuturor că, oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura, ne vom împlini visul de a fi împreună în Europa. Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune. Vă mulţumesc pentru efortul vostru!", a mai scris şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis este, duminică, la Sibiu, de unde va pleca spre Madrid, pentru o vizită oficială în Spania.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici