Peste 150 de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas pichetează sediul Ministerului Sănătăţii

Peste 150 de sindicalişti a Federaţiei Sanitas pichetează, joi, Ministerul Sănătăţii, nemulţumiţi de scăderea salariilor, anunţând că acesta este doar începutul luptei sindicale, pentru că în 22 septembrie va fi un mare miting în Capitală, iar între 27 şi 30 septembrie vor urma mitinguri în cascadă.

22 afișări
Imaginea articolului Peste 150 de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas pichetează sediul Ministerului Sănătăţii

Peste 150 de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas pichetează sediul Ministerului Sănătăţii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Protestatarii strigă "Domnul ministru şi ai lui să se ducă dracului!", "Vrem dreptate şi egalitate", "Fără bani la voi să veniţi la noi", "Şobolanii!" şi "Hoţii!".

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat, joi, la începtul pichetului şi la finalul Consiliului Naţional al federaţiei, că pe 22 septembrie va avea loc un mare miting în Capitală, iar între 27 şi 30 septembrie vor fi mitinguri, în cascadă, în judeţe.

"Federaţia Sanitas dă astăzi semnalul începerii luptei sindicale. Ne propunem să nu fie prima şi ultima acţiune. Ea va continua pe toată perioada acestei toamne. Revendicările noastre sunt legate de asigurarea resurselor financiare pentru trimestrul IV, care este complet descoperit, din acest punct de vedere, în tot sistemul sanitar", a spus Marius Petcu.

El a adăugat că sindicaliştii din sănătate vor un proces de descentralizare corect, care să însemne integrarea personalului cu toate drepturile prevăzute de legislaţia sanitară, precum şi un pact naţional pentru sănătate, "pe care îl dorim cât mai repede asumat de toate partidele politice şi care să însemne o creştere a cel puţin 6% din PIB pentru sănătate".

"Vorbim de cea mai mare pierdere la salarii pe care am avut-o în ultimii 25 de ani, respectiv 25 la sută şi dorim ca de la 1 octombrie să se revină la ce a fost înainte de măsurile de austeritate", a afirmat Marius Petcu.

Liderul sindical a precizat că va propune, vineri, tuturor confederaţiilor sindicale să participe la mitingul din 22 septembrie anunţat de Sanitas.

Înaintea mitingului de la sediul Ministerului Sănătăţii, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a analizat impactul reducerii salariilor cu 25 la sută şi a evaluat problemele apărute în cadrul procesului de descentralizare a unităţilor sanitare.

În cadrul acestei şedinţe, sindicaliştii au stabilit calendarul acţiunilor de protest pentru susţinerea pachetului de revendicări al federaţiei.

După încheierea Consiliului Naţional, membrii structurii şi cei ai Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti au început protestul la Ministerul Sănătăţii, care este programat să se încheie la ora 15.00.

În urmă cu o lună, Federaţia Sanitas anunţa atât un miting în septembrie, cât şi intenţia ca cei 120.000 de membri de sindicat să dea statul în judecată pentru că le-au fost reduse salariile cu 25 la sută.

Salariile din sectorul bugetar au scăzut, la 1 iulie, cu 25 la sută, Guvernul vizând astfel reducerea cheltuielilor bugetare, în încercarea de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8 procente convenită cu FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici