Peste 200 de agricultori pichetează sediul Guvernului, cerând subvenţii pentru îngrăşăminte

Peste 200 de sindicalişti ai Centralei Ceres şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) pichetează, miercuri, sediul Guvernului, cerând emiterea unui act normativ pentru sprijinirea achiziţionării, de către fermieri, a îngrăşămintelor chimice necesare culturii agricole.

10 afișări

Protestatarii au adus, în Piaţa Victoriei, mai multe cruci şi un coşciug pe care scria "Alianţa PSD-PDL, născută din speranţă, decedată din ignoranţă" şi ameninţă că, dacă Guvernul nu va lua măsuri pentru rezolvarea problemelor lor, se vor adresa oficialilor de la Bruxelles.

Sindicaliştii spun că, dacă nu primesc aceste subvenţii pentru îngrăşăminte în luna aprilie, terenul agricol nu mai poate fi fertilizat şi 10.000 de locuri de muncă din agricultură vor fi în pericol, la care se adaugă micii producători.

"Acest protest este pentru a interveni la Guvern, să înţeleagă că programul de criză a fost bun şi ce au promis nu au respectat. Au alocat nişte fonduri pentru procurarea de îngrăşăminte de la Uniunea Europeană pentru folosirea în slujba agriculturii româneşti, dar nu au respectat această promisiune. Acest lucru înseamnă că tot ceea ce s-a stabilit atunci cu sindicatele, patronatele şi Guvernul a fost o minciună", a declarat, miercuri, vicepreşedintele "Cartel Alfa", Adrian Cojocaru.

La rândul său, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România, Marcel Cucu, a atras atenţia că există posibilitatea ca, din toamnă, să depindem de produsele din import. "Există riscul ca alimentele de bază să se scumpească şi cu 50 la sută. În această situaţie, ne putem aştepta la dublarea preţului la ulei, ceea ce este dezastruos pentru populaţia României", a precizat Cucu.

Sindicaliştii celor două organizaţii pichetează, miercuri, între orele 10.00 şi 16.00, şi sediile prefecturilor judeţelor Bacău, Neamţ, Ialomiţa, Teleorman şi Mureş.

Sindicaliştii "menţin solicitarea de demitere a ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, deoarece consideră că acesta şi instituţia pe care o conduce sunt principalii vinovaţi pentru neacordarea subvenţiilor către fermieri, până la această dată, şi compromiterea anului agricol 2009", potrivit unui comunicat al "Cartel Alfa".

La începutul lunii martie, reprezentanţii Centralei Ceres şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie cereau Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să aplice măsurile referitoare la agricultură din Programul de guvernare, în caz contrar ameninţând cu proteste.

Sindicaliştii solicitau guvernanţilor aplicarea tehnologiilor de cultură privind îngrăşămintele chimice, pentru a creşte producţia agricolă, astfel încât să poată fi asigurat necesarul de consum al populaţiei, precum şi cel al animalelor.

Potrivit sindicaliştilor, actele normative care privesc aceste tehnologii trebuie adoptate urgent, mai ales în condiţiile actualei crize economice.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România Nitrofosfor anunţa, în februarie, că întârzierea apariţiei actului normativ pentru sprijinirea fermierilor în a achiziţiona îngrăşăminte chimice produse în UE va reduce recolta agricolă din acest an.

La începutul lunii februarie, Ministerul Agriculturii a anunţat că nu a primit acordul Comisiei Europene pentru acordarea sprijinului.

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a solicitat Ministerului Agriculturii să prezinte "clar, obiectiv şi detaliat" Comisiei Europene situaţia agriculturii româneşti în contextul crizei economice, pentru ca forul european să accepte acordarea de subvenţii pentru îngrăşăminte chimice.

Membrii FSLCP au protestat, în luna ianuarie, la Ministerul Agriculturii, solicitând acordarea unui subvenţii de 400 de lei la hectar fermierilor pentru achiziţionarea de îngrăşăminte. Sindicaliştii au anunţat, ulterior, că renunţă la alte acţiuni de protest după semnarea unui protocol pentru acordarea acestei subvenţii, atât cu Ministerul Agriculturii, cât şi cu Ministerul Economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici