Peste 200 de percheziţii în Bucureşti şi 13 judeţe la persoane bănuite de contrabandă cu aur turcesc

Peste 200 de percheziţii au loc miercuri în Bucureşti şi alte 13 judeţe din ţară la persoane bănuite că fac contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia. Liderii grupării, cu firme cu profil amanet în Medgidia, introduceau în ţară kilograme de aur, fără să plătească TVA sau taxe vamale.

584 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de percheziţii în Bucureşti şi 13 judeţe la persoane bănuite de contrabandă cu aur turcesc

Peste 200 de percheziţii în Bucureşti şi 13 judeţe la persoane bănuite de contrabandă cu aur turcesc

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi fac, miercuri, peste 200 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea, în cadrul unei acţiuni care vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu aur.

„În cauză s-a reţinut că începând cu luna iulie 2021 a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracţiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia. Astfel, profitând de experienţa lor acumulată în domeniu (în calitate de deţinători ai unei societăţi comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, judeţul Constanţa), liderii grupului infracţional organizat au sesizat potenţialul uriaş de obţinere a unor câştiguri ilicite, prin introducerea în ţară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantităţi mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA şi taxe vamale)”, anunţă DIICOT.

Pentru a minimiza riscurile, membrii grupului mergeau în Turcia unde vedeau marfa de contrabandă, negociau cantităţile şi preţurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau ei. În acest scop, membrii grupului infracţional organizat au stabilit relaţii cu şoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în ţară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracţional organizat a avut o activitate infracţională intensă, dezvoltând o adevărată reţea de distribuţie de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activităţi ilicite, în schimbul obţinerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 şi februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracţional organizat au desfăşurat activităţi de camată, aceştia acţionând cu precădere pe raza oraşului Medgidia şi a localităţilor limitrofe din judeţul Constanţa. Astfel, aceştia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operaţiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condiţiile în care îşi pot desfăşura activităţile entităţile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet din Medgidia.

„Banii proveniţi din infracţiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală şi punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiţi în imobile sau schimbaţi şi transferaţi în scopul ascunderii şi al disimulării originii ilicite al acestora. Toţi membrii aflaţi în eşaloanele superioare ale grupării deţin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanţe de lux, etalând un mod de viaţă opulent, existând o disproporţie vădită între veniturile obţinute în mod legal şi stilul de viaţă afişat”, mai arată DIICOT.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi şi al poliţiştilor de frontieră din cadrul IGPF – Garda de Coastă. La activităţile din cursul zilei de miercuri participă poliţişti din cadrul IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice (rol de coordonare), IGPF – Garda de Coastă, DCCO, structurile de combatere a criminalităţii organizate din ţară, structurile de investigaţii criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi SAS, precum şi jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici