- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.11.2024, 16:52)
- Gabriel Pecheanu
Peste 4.000 de poliţişti şi jandarmi sunt pregătiţi să asigure bunul mers al alegerilor din Capitală
Aproximativ 4.100 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) – poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, de la imigrări şi de la alte structuri al ministerului – sunt mobilizate pentru a asigura protecţia a celor 1289 de secţii de votare din Capitală.
Urmărește
66 afișări
Peste 4.000 de poliţişti şi jandarmi sunt pregătiţi să asigure bunul mers al alegerilor din Capitală
„Pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă, legalitate şi ordine publică a scrutinului pentru alegerea Preşedintelui României, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din municipiul Bucureşti au adoptat măsuri speciale de protecţie şi intervenţie. Aproximativ 4.100 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) – poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, de la imigrări şi de la alte structuri al ministerului – sunt mobilizate pentru a asigura protecţia a celor 1289 de secţii de votare din Capitală, a transporturilor cu materiale electorale şi a spaţiilor de depozitare a buletinelor de vot. Forţele de ordine vor asigura măsurile de ordine publică în proximitatea secţiilor de votare şi vor interveni prompt în cazul sesizărilor privind posibile fapte care încalcă legislaţia electorală”, anunţă Poliţia Capitalei.
Potrivit sursei citate, au fost intensificate acţiunile de patrulare în zonele aglomerate pentru a descuraja orice tentativă de tulburare a ordinii publice.
„Orice încălcare a legislaţiei va fi tratată cu maximă seriozitate, iar echipele de intervenţie sunt pregătite să răspundă prompt oricăror solicitări. Totodată, se va asigura fluidizarea traficului rutier în zonele din apropierea secţiilor de votare, pentru a preveni blocajele rutiere. În ceea ce priveşte prevenirea incendiilor, echipe specializate de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov au efectuat verificări prealabile în secţiile de votare pentru a se asigura că acestea respectă normele de siguranţă”, se mai arată în comunicat.
La alegerile prezidenţiale, pot vota cetăţenii români care au vârsta de 18 ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
„Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum şi persoanele aflate în arest la domiciliu, reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au depus cerere în acest sens în termen legal. În ceea ce priveşte atribuţiile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la alegeri, principalele misiuni ale efectivelor M.A.I. mobilizate vizează paza şi protecţia secţiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică, cu accent pe zona localurilor de vot şi verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenţii sau infracţiuni electorale. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare ia toate măsurile de ordine în localul de vot şi în jurul acestuia. În această zonă de protecţie a secţiilor de votare este interzisă staţionarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota. Excepţie fac membrii biroului electoral al secţiei de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, candidaţii, persoanele acreditate, dar şi altele prevăzute expres de lege”, anunţă poliţiştii.
Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.
„Cu aceeaşi amendă se pedepseşte comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, în ziua votării, în intervalul orar 7.00-21.00, precum şi continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Vă reamintim că şi la aceste alegeri se foloseşte Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal”, conform comunicatului.
Poliţia Capitalei aminteşte că împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepseşte cu amendă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Un nou pas pentru modernizarea Transalpinei, astfel încât circulaţia să fie deschisă mai mult timp
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu