Peste 400 de tineri romi au beneficiat de pregătire pentru o carieră în domeniul medical

Peste 400 de tineri romi au beneficiat de pregătire pentru o carieră în sănătate, în perioada 2011 - 2013, ca bursieri ai programului "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical", implementat de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei.

109 afișări
Imaginea articolului Peste 400 de tineri romi au beneficiat de pregătire pentru o carieră în domeniul medical

Peste 400 de tineri romi au beneficiat de pregătire pentru o carieră în domeniul medical (Imagine: Shutterstock)

Astfel, 164 de studenţi ai facultăţilor de medicină, farmacie, stomatologie, elevi ai şcolilor postliceale sanitare şi medici rezidenţi de etnie romă au devenit bursieri şi au beneficiat de sesiunile de pregătire teoretică şi practică acordate de medici cu diferite specializări.

Totodată, 275 de elevi şi absolvenţi de liceu romi au urmat sesiuni de pregătire la biologie, chimie şi fizică pentru susţinerea examenului de admitere în cadrul facultăţilor din domeniul medical.

De asemenea, peste 1.500 de membri ai comunităţilor de romi au beneficiat de consultaţii medicale în cadrul proiectelor de voluntariat iniţiate şi implementate de bursierii programului.

Programul de burse şi dezvoltare personală a avut două componente de pregătire - cea de mentorat pentru cei care deja studiau în domeniul medicinei şi cea de tutorat pentru cei care doreau să studieze în acest domeniu, a explicat preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, miercuri într-o conferinţă.

"Patru sute de tineri romi, care devin specialişti în domeniul medical, ar trebui să însemne un început de normalitate. Patru sute de tineri romi care au şansa să intre într-o profesie de prestigiu pot să corecteze defectul de vedere al acelora pentru care o asemenea asociere este imposibilă şi pot să deschidă un preţios orizont de speranţă copiilor romi", a mai spus Toma.

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila", Cătălin Cârstoiu, a afirmat la rândul său că în universitate există 17 studenţi romi bursieri ai programului.

El a mai spus că, pentru 2013, Ministerul Educaţiei Naţionale a pus la dispoziţie UMF "Carol Davila" şase locuri pentru tinerii romi la admitere, pe care s-au înscris 27 de candidaţi.

Programul "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical" a fost implementat la nivel naţional în perioada ianuarie 2011 - decembrie 2013 de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, în parteneriat cu fundaţia Roma Education Fund Romania, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - SASTIPEN şi Open Society Institute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici