Peste 50% dintre români spun că producătorii ar trebui, temporar, să ofere gratuit noile compensate

Peste 50% dintre români consideră că introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui să fie condiţionată de oferirea gratuită a acestora de către producători, pe o perioadă de până la un an, arată studiul Confido, dat publicităţii vineri, în Capitală, de Institutul Aspen.

101 afișări
Imaginea articolului Peste 50% dintre români spun că producătorii ar trebui, temporar, să ofere gratuit noile compensate

Peste 50% dintre români spun că producătorii ar trebui, temporar, să ofere gratuit noile compensate (Imagine: Shutterstock)

Potrivit studiului, introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate ar condiţionată de oferirea gratuită a lor de către producător, pentru o perioadă determinată.

Pe de altă parte, 56% dintre respondenţi sunt de părere că plata medicamentelor compensate de către sistemul public de asigurări de sănătate trebuie făcută numai în momentul în care tratamentul îşi demonstrează efectul terapeutic.

Acelaşi studiu arată că românii ar fi dispuşi să plătească contribuţii mai mari dacă aceasta ar permite accesul la un tratament nou, mai eficient. "58% din populaţie este dispusă să achite o contribuţie personală mai mare, dacă acest lucru le-ar permite accesul la un tratament nou, mai eficient şi cu efecte adverse reduse", relevă cercetarea.

Pe de altă parte, conform studiului Confido, românii au achitat, în medie, 80 de lei pe medicamentele achiziţionate la ultima vizită în farmacie. Cu acest prilej, 78% dintre români au cumpărat medicamente eliberate fără reţetă, în timp ce medicamentele care se eliberează pe bază de reţetă au fost cumpărate de doar 52% din populaţie. Nevoia de produse parafarmaceutice şi de igienă personală a reprezentat pentru 25% şi, respectiv, 24% dintre respondenţi motivul pentru care aceştia au intrat în farmacie. Suplimentele nutritive au fost achiziţionate de 21% dintre români, în timp ce 16% dintre aceştia au optat pentru produse dermato-cosmetice, se mai arată în studiul lansat de Aspen România.

Acelaşi studiu arată că peste jumătate din populaţie a cumpărat produse compensate, în ultimele trei luni.

"Dintre cei care au achiziţionat medicamente compensate în ultimul trimestru, doar 6% au afirmat că medicamentele au fost compensate integral, restul de 94% declarând că au achitat sume de bani pentru a putea beneficia de tratament. Contibuţia personală a fost percepută ca fiind foarte mare de către 44% dintre aceştia, doar 23% afirmând că valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scăzut", se mai arată în studiu.

Totodată, peste 54% dintre respondenţi au spus că nivelul valorii decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru medicamentele compensate ar trebui să se stabilească în funcţie de preţul medicamentului, eficacitatea tratamentului fiind cel de-al doilea criteriu adus în discuţie de 29% dintre aceştia.

De asemenea, românii sunt de părere, în majoritate, că sistemul public de sănătate trebuie să asigure accesul tuturor pacienţilor atât la medicamente ieftine (84%), cât şi scumpe (76%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici