Peste 600 de pelerini care au venit la Iaşi de Sf. Parascheva au avut nevoie de îngrijiri medicale

Peste 600 de credincioşi care au venit la Iaşi pentru a se ruga la moaştele Sfintei Parascheva au avut nevoie de îngrijiri medicale de la începutul pelerinajului, iar 25 de persoane au fost transportate la spital, numai în noaptea de miercuri spre joi 300 de oameni solicitând intervenţia medicilor.

344 afișări
Imaginea articolului Peste 600 de pelerini care au venit la Iaşi de Sf. Parascheva au avut nevoie de îngrijiri medicale

Peste 600 de pelerini care au venit la Iaşi de Sf. Parascheva au avut nevoie de îngrijiri medicale

Potrivit unui comunicat al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, care asigură măsurile de ordine publică la pelerinajul de la Iaşi, peste 600 de credincioşi care au stat la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva au avut nevoie de îngrijiri medicale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dintre aceştia, 25 de persoane au fost transportate cu ambulanţele la spital.

”În majoritatea cazurilor, persoanele care au avut nevoie de îngrijiri medicale au acuzat stări de oboseală, leşin şi dureri abdominale. Per ansamblu, misiunea de asigurare a ordinii şi securităţii publice pe timpul pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva s-a desfăşurat fără probleme deosebite”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Marius Ţăranu.

El a precizat că de vineri şi până miercuri 300 de pelerini au necesitat îngrijiri medicale, în timp ce doar în noaptea de miercuri spre joi 335 de oameni au solicitat intervenţia medicilor.

De asemenea, Ţăranu a spus că luni noapte credincioşii au stat chiar şi 12 ore la coadă pentru a se ruga la moaşte.

În prezent, potrivit sursei citate, coada celor care aşteaptă să se închine la moaştele Sfintei Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi se întinde pe un kilometru, oamenii fiind nevoiţi să stea aproape patru ore la rând.

Moaştele urmează să fie reintroduse în catedrala ieşeană joi seară.

Reprezentanţii Grupării Mobile de Jandarmi Bacău mai arată că doi bărbaţi, în vârstă de 38 şi 42 de ani, din Iaşi, au fost amendaţi cu 300, respectiv 500 de lei, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice în timpul pelerinajului. De asemenea, un tânăr de 19 ani, din Piatra-Neamţ, a fost amendat cu 100 de lei, după ce a fost prins cerşind în zonă.

Peste 5.000 de persoane au asistat, miercuri, la Liturghia de Sfânta Parascheva oficiată în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, la final pelerinilor fiindu-le împărţite aproximativ 50.000 de sarmale. În timpul slujbei, aproximativ o sută de angajaţi ai societăţii ieşene Fortus, aflată în insolvenţă, au protestat în faţa Catedralei Mitropolitane, cerând acordarea salariilor restante din ultimii trei ani.

Totodată, până miercuri dimineaţă, aproximativ 125.000 de credincioşi s-au închinat la racla cu sfintele moaşte.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase, vineri seară, într-o procesiune, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fiind apoi aşezate într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult.

Tot vineri seară, au ajuns cu avionul la Iaşi, de la Mănăstirea "Simonos Petras" din Sfântul Munte Athos, moaştele Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, aşezate într-o raclă în care se află şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Duminică, au fost aduse la Catedrala Mitropolitană ieşeană, de la Bucureşti, moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici