Peste o mie de persoane, la ceremoniile de Ziua Eroilor la Gura Secului-Topliţa. Ministrul Mircea Duşa, prezent şi el - FOTO

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a asistat, joi, alături de peste o mie de persoane, la manifestările organizate de Ziua Eroilor la mausoleul de la Gura Secului­Topliţa, judeţul Harghita, în premieră participând la eveniment şi militarii Regimentului de Gardă "Mihai Viteazu" din Bucureşti.

413 afișări
Imaginea articolului Peste o mie de persoane, la ceremoniile de Ziua Eroilor la Gura Secului-Topliţa. Ministrul Mircea Duşa, prezent şi el - FOTO

Peste o mie de persoane, la ceremoniile de Ziua Eroilor la Gura Secului-Topliţa. Ministrul Mircea Duşa, prezent şi el (Imagine: Mediafax Foto)

La comemorarea din acest an de la Gura Secului - Topliţa, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a primit onorul de la Regimentului de Gardă "Mihai Viteazu" din Bucureşti, care a participat, în premieră, la Ziua Eroilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Aici, la poalele Călimanilor, unde şi-au jertfit viaţa 771 de militari români în Primul Război Mondial, am dorit ca la eveniment să fie prezentă o unitate de elită, respectiv Regimentul de Gardă, care este unitatea simbol a Armatei Române şi cred că nu este prea mult pentru a comemora eroii care s-au sacrificat pentru România", a spus Mircea Duşa.

După intonarea imnului, arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat slujba religioasă de pomenire a martirilor, iar apoi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la mausoleu. La finalul ceremonialului, Regimentul de Gardă "Mihai Viteazu" a defilat în aplauzele autorităţilor şi a celor peste o mie de participanţi la eveniment.

Mircea Duşa a relatat că, în cursul dimineţii, a participat la manifestările de la Oarba de Mureş, unde a fost impresionat de cuvintele unui veteran de război, în vârstă de 93 de ani.

"Mi-a spus: «Ascultă, domnucule! Spune-le la domnucii ăştia de astăzi că România trebuie să rămână întreagă, trebuie să rămână aşa cum noi am făurit-o. Noi ne-am jertfit, ne-am dat viaţa, pentru ca România să fie un stat unitar, ca România să fie un stat modern şi românii să trăiască demn în lume». Mi-au rămas în subconştient vorbele acestui veteran de război. Câtă înţelepciune, câtă iubire şi dragoste de ţară", a spus Duşa.

El a spus că, începând din 1920, când, prin decret regal, s-a stabilit ca de Înălţare să fie marcată Ziua Eroilor, în toate garnizoanele din ţară se organizează acţiuni de comemorare, însă a ales să vină la Topliţa întrucât este o zonă încărcată de istorie, pentru că "aici românii trăiesc româneşte" şi "chiar sunt mândri că trăiesc în România".

"Am dorit să ajung la Topliţa pentru că aici îşi dorm somnul de veci 771 de militari români din Primul Război Mondial, care s-au jertfit pentru a făuri Unirea de la 1918. Monumentul este ridicat de Miron Cristea, primul patriarh al României, este un simbol pentru această zonă şi, chiar dacă organizăm ceremonii de comemorare în toată ţara, am dorit să fiu aici, la Topliţa, pentru că aici românii trăiesc româneşte şi chiar sunt mândri că trăiesc în România şi că cei care s-au jertfit pentru ca România să fie întreagă nu au făcut-o degeaba", a declarat ministrul Apărării.

La rândul său, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a afirmat că este o datorie şi o onoare cinstirea eroilor care au contribuit la continuitatea naţiunii române.

"Eroii poporului român, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii ştiuţi doar de Dumnezeu, sunt acele personalităţi care au demonstrat, chiar prin sacrificiul suprem, că pun interesele comunităţii sau ale naţiei mai presus de interesele proprii. Ei au contribuit la continuitatea noastră ca naţiune şi astăzi suntem datori şi onoraţi să îi omagiem pe care care s-au dovedit a fi bravi apărători ai neamului românesc şi ai interesului national", a spus Jean-Adrian Andrei.

La finalul manifestărilor, în poiana aflată în apropierea mausoleului de la Gura Secului­ -Topliţa a început o serbare câmpenească, iar la Mănăstirea "Sfântul Ilie" din Topliţa a avut loc o agapă creştinească.

Mausoleul de la Gura Secului-Topliţa a fost ridicat de primul patriarh al României, Elie Miron Cristea, originar din municipiul Topliţa, acesta punând să fie inscripţionat pe frontispiciul monumentului textul "Ostaşi a vechiului regat! Binecuvântată fie ziua în care aţi trecut Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu­i prin jertfa voastră de mucenici... Ardealul vi se închină!". Monumentul mausoleu a fost inaugurat în anul 1925, iar la baza acestuia se află osuarul ce adăposteşte rămăşiţele celor 771 de militari căzuţi în 1918.

Joi dimineaţă, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a participat la festivităţile dedicate Zilei Eroilor de la Oarba de Mureş, unde au murit, într-o bătălie purtată în toamna anului 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial, peste 11.000 de soldaţi.

Acolo, ministrul i-a urat "sănătate şi numai bine" unui veteran al luptei de la Oarba de Mureş, Toader Mureşan, care a fost prezent la festivităţi.

Veteranul Toader Mureşan, în vârstă de 93 de ani, le-a spus jurnaliştilor că a luptat la Oarba de Mureş şi că festivităţile care marchează Ziua Eroilor reprezintă pentru el şi camarazii săi o bucurie, dar şi "o problemă foarte importantă", pentru că sunt onoraţi veteranii şi cei căzuţi pe câmpurile de luptă, "care şi-au dat viaţa pentru ţară, neam, credinţă şi pentru poporul român".

"Aici a fost prăpăd, moarte. Or murit atâţia, şi-au dat viaţa pentru ţară, pentru neam şi pentru poporul român, pentru credinţa strămoşească. Dragii mei, nu a fost uşor, greu ne-a fost - şi-am scăpat. Noi suntem martorii acestor evenimente petrecute pe câmpurile de luptă. (...) Mă simt foarte bine când trăiesc şi văd o frumuseţe atât de plăcută, între noi, românii, care trebuie să luptăm sau am luptat, dar trebuie şi generaţiile tinere ca să-şi menţină drepturile lor şi să apere pământul şi glia strămoşească", a spus bătrânul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici