Peste zece mii de pelerini au participat la Ghimeş-Făget la manifestările de Rusalii

Peste zece mii de pelerini au participat, duminică, în localitatea Ghimeş-Făget, judeţul Bacău, unde a fost graniţa Imperiului Austro-Ungar, la manifestările de Rusalii.

661 afișări
Imaginea articolului Peste zece mii de pelerini au participat la Ghimeş-Făget la manifestările de Rusalii

Peste zece mii de pelerini au participat la Ghimeş-Făget la manifestările de Rusalii (Imagine: Haaz Sandor/Arhiva Mediafax Foto)

Mii de localnici, dar şi locuitori din judeţele Covasna, Harghita şi Bacău au aşteptat, încă de la ora 11.00, trenurile "Rapidul Secuiesc" şi "Expresul Şumuleu", în care se aflau peste 2.000 de pelerini din Ungaria, care au participat, sâmbătă, la pelerinajul de Rusalii de pe dealul Şumuleu Mic şi care, potrivit tradiţiei, în ziua următoare, vizitează hotarul care despărţea, la est, România de fostul Imperiu Austro-Ungar, până în 1918.

Trenurile, care au ajuns cu mai bine de o oră întârziere la Ghimeş-Făget, au fost întâmpinate de primarul localităţii, Gîrbea Vilmos.

De la gară, pelerinii au pornit pe jos către "graniţa de o mie de ani", aflată la o distanţă de aproximativ trei kilometri.

În apropierea fostului hotar al Imperiului Austro-Ungar, oaspeţii din Ungaria au vizitat ruinele cetăţii principelui Rakoczi, construită în 1624 ca vamă şi unitate de grăniceri a Imperiului Austro-Ungar, coroana maghiară construită din piatră cu ocazia reanexării Transilvaniei de Nord, precum şi cantonul cel mai estic al Ungariei Mari, reconstruit în urmă cu doi ani.

În apropierea bisericii Contumaţi, unde avea să se desfăşoare slujba de Rusalii, pelerinii au fost invitaţi să urmărească un oratoriu-rock intitulat "Cred, pe ruine", prezentat de actorii Teatrului din Târgu Mureş.

Mulţi dintre cei care au dorit să participe la manifestările ocazionate de sărbătorirea Rusaliilor catolice în Ghimeş-Făget nu au mai ajuns. Pe DN 12A, între localităţile Lunca de Mijloc din judeţul Harghita şi Ghimeş-Făget din judeţul Bacău, traficul este practic blocat de sute de autoturisme care staţionează în coloană pe o distanţă de 20 de kilometri.

Locomotivele celor două trenuri venite din Ungaria vor ajunge la cantonul care purta numărul 30 în vremea Imperiului Austro-Ungar în jurul orei 16.00, unde vor staţiona timp de cinci minute, după care se vor întoarce în gara Ghimeş-Făget, de unde vor pleca spre Siculeni în jurul orei 18.00.

Luni dimineaţă, trenurile care au adus la Şumuleu şi la Ghimeş-Făget pelerinii din Ungaria vor pleca spre Budapesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici