Plăcintă Jr., despre tentativa de a-şi "salva" prietena: Eram tot numai adrenalină. Mi-am zis că ce o fi o fi. Eram în stare de orice. Vezi declaraţiile lui Andrei Plăcintă

Fiul fostului ministru al Tineretului, Andrei Plăcintă, a povestit, luni, scenele din 6 decembrie 2010, totul fiind pus sub umbrela excesului de adrenalină, de sentimente protective faţă de fosta sa prietenă şi de dorinţa lui de a o "salva" pe aceasta.

1712 afișări
Imaginea articolului Plăcintă Jr., despre tentativa de a-şi "salva" prietena: Eram tot numai adrenalină. Mi-am zis că ce o fi o fi. Eram în stare de orice. Vezi declaraţiile lui Andrei Plăcintă

Andrei Plăcintă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Răzvan Andrei Plăcintă a fost trimis în judecată la începutul lunii iunie, de procurorii Parchetului Capitalei, care îl acuză de tentativă de omor calificat, tâlhărie, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în legătură cu un incident petrecut în 6 decembrie 2010, pe strada Berzei din Capitală.

Fiul fostului ministru al Tineretului şi Sportului Sorina Plăcintă a fost arestat preventiv la acea vreme şi ulterior eliberat de către Curtea de Apel Bucureşti.

La termenul de luni al procesului, Andrei Plăcintă a venit în faţa judecătorului însoţit de mama lui şi de cei trei avocaţi ai săi. La proces a asistat şi victima lui Andrei Plăcintă, Nicolae Stan, care a avut nevoie de 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

Instanţa a constatat că este legal investită cu actul de inculpare, avocaţii au arătat că nu au nicio excepţie de invocat, astfel că procesul propriu-zis a început cu audierea lui Andrei Plăcintă.

Acesta a fost întrebat dacă recunoaşte integral faptele aşa cum sunt prezentate de procuror. Andrei Plăcintă a declarat că nu recunoaşte învinuirile aduse pentru că "în rechizitoriu faptele sunt prezentate cumva altfel decât cum s-au petrecut ele".

De la acest moment, Andrei Plăcintă a povestit liber cele petrecute în 6 decembrie 2010, în raport de modul în care el a perceput lucrurile. Andrei Plăcintă a povestit despre răceala care apăruse în relaţia sa cu fosta prietenă, Delia Iulia Harabulă, pe care a bruscat-o în timpul evenimentelor din 6 decembrie 2010.

"Relaţia dintre noi se răcise. Eu îi împrumutasem nişte bani, două sute de lei şi ea trebuia să mi-i dea înapoi. Ea m-a sunat în ziua respectivă ca să-mi spună că vine la mine să-mi dea banii. Am aşteptat jumate de oră şi nu a venit. Mi s-a părut ciudat, pentru că ea stă foarte aproape de mine. (...) Apoi am plecat cu maşina să mă întâlnesc cu ea. Ea a spus la un moment dat că este la gară şi că scoate banii. Apoi am văzut-o în trafic pe stradă, am sunat-o şi i-am zis să oprească. A oprit şi eu am oprit maşina în spatele maşinii ei. Ea a venit la mine în maşină şi mi-a dat banii. Noi nu mai eram împreună, dar ea mă mai suna şi întreţineam relaţii sexuale. Apoi am pornit spre Arcul de Triumf", a spus Andrei Plăcintă instanţei de judecată, care a consemnat totul în declaraţia tânărului.

Andrei Plăcintă a mai arătat că după ce au făcut o scurtă oprire pentru a cumpăra ţigări, fata i-ar fi spus din senin că are un nou prieten, cu care nu întreţine relaţii sexuale, arătându-şi disponibilitatea faţă de el, afirmaţie care l-a deranjat suficient de mult cât să-i ceară telefonul pentru a căuta detalii despre noul prieten al fetei.

"După ce am plecat de la magazin, ea a vrut să ne întoarcem unde îşi lăsase maşina pe motiv că are poşeta acolo şi că maşina este într-un loc rău famat şi că îi este teamă să nu i-o spargă cineva. Am întors şi pe drum încoace ea parcă din senin mi-a spus: «Ştii, am un nou prieten». Am întrebat-o dacă avea relaţii sexuale cu acest Mihai şi a spus că nu. Am întrebat-o dacă va mai avea relaţii sexuale cu mine şi a spus că da. Eu atunci m-am enervat, pentru că oarecum mă gândeam că dacă face acum aşa, atunci poate că a făcut aşa şi când era cu mine. Atunci i-am cerut telefonul să-l sun pe acest Mihai şi să-i spun ce cred eu despre această situaţie. Ea a refuzat. Până la urmă mi l-a dat închis. I l-am dat înapoi să bage pinul de bunăvoie", a mai declarat Plăcintă, care a ţinut să precizeze că telefonul pe care îl avea fosta sa prietenă este al lui, el fiind doar împrumutat fetei.

Tânărul a explicat că îşi putea cere telefonul oricând înapoi, dat fiind faptul că era al lui, astfel că nu ar fi plauzibilă ipoteza tâlhăriei avansată de procurori.

În continuare, Andrei Plăcintă a povestit cum a ajuns să-şi pălmuiască prietena, pe care ulterior îşi dorea să o salveze şi despre cum a ajuns să facă manevre cu maşina în mulţimea adunată la faţa locului.

"Când am început să caut în telefon, ea a început să ţipe, să urle. Era agitată şi nervoasă. Vroia să îi dau telefonul. A început să ma tragă de păr, iar eu am îmbrâncit-o cu mâna dreaptă, iar cu stânga căutam în telefon. Am ajuns acolo unde parcase ea. Ea a coborât şi urla în stradă. Se uita lumea. Ea s-a dus la maşina ei şi urla. Pur şi simplu urla. Parcă era un emiţător de zgomote. Eu am coborât din maşină după ea. Ea ţipa şi cerea telefonul. Ambele telefoane rămăseseră pe bordul maşinii. Afară ea tot ţipa. Mă enervasem şi deja nu-mi plăcea situaţia. Se uita lumea. Vorba ei, acolo era zonă rău famată. Mi s-a părut o ipocrizie din partea ei. Ea a spus că să mergem să luăm geanta, că maşina e în zonă famată şi acolo ea ţipa şi urla. Şi i-am dat o palmă peste faţă şi i-am spus să nu mai ţipe. Nu ne-am tras de păr în stradă. Doar o palmă i-am dat şi ea s-a oprit din ţipat şi a început să plângă", a spus Plăcintă în faţa instanţei.

Acesta a arătat că la acel moment, după ce şi-a pălmuit prietena, Nicolae Stan a încercat să intervină, moment pe care el îl înţelege prin prisma faptului că cetăţeanul nu a ştiut faptul că ei se cunosc.

"Eu purtam trening, sunt mai măsliniu aşa la faţă, şi ea era elegantă, na, lumea putea să creadă că poate eu vreau să o fur, sau că i-am furat ceva, pentru că ea tot striga «dă-mi telefonul, dă-mi telefonul». După ce a plecat Stan Nicolae de vizavi am văzut patru - cinci persoane care aveau diverse obiecte în mână. Am văzut obiecte de dimensiunile unei bâte, băţ sau ţevi, aşa, şi ei veneau spre mine. Din toate direcţiile. Am văzut cu siguranţă pe cineva din grupul acela cu un cuţit, care era mare. Eu m-am panicat şi, atunci, cumva m-am gândit că dacă mă sui pe maşina ei ajung mai repede la maşina mea să plec. Cumva m-am gândit că dacă mă sui pe maşină ajung şi mai repede la maşina mea şi cumva îi impresionez câteva secunde cât să scap eu. Pe jos nu aveam cum să trec fără să mă confrunt cu ei, aşa că m-am suit pe maşină, am fugit la maşina mea şi am plecat", a explicat Plăcintă.

În continuare, el a povestit de ce, în loc să anunţe poliţia, s-a întors de două ori în locul unde a avut loc conflictul, unde a creat panică în mulţimea adunată.

"M-am urcat în maşina mea şi am plecat. Am mers cam zece secunde, nu ştiu, cam o sută de metri şi am văzut în oglinda retrovizoare cum oamenii ăia au încercuit-o pe Delia. Am crezut că o chestionează sau că se iau de ea, sau că o agresează şi am decis să mă întorc. M-am întors pe contrasens, vă daţi seama, nimic nu mai conta atunci. Era ceva urgent, nu mai contau regulile de circulaţie. Am parcat în spatele maşinii ei. Pe ea deja nu o mai vedeam. Nu ştiu cum la un moment dat am văzut-o alergând pe lângă nişte magazine. Strigam la ea să vină să urce, să plecă, iar imediat aproape zece persoane au înconjurat maşina mea şi au început să dea cu mâinile şi picioarele în ea. Eu claxonam şi făceam manevre. Se strângeau oameni. Nu erau toţi atacatori, consider eu. Eu claxonam continuu şi făceam manevre şi strigam la Delia să urce să plecăm. Făceam manevre faţă-spate pentru a nu lovi persoanele din jurul maşinii. Am prins la un momnt dat liber în faţă şi am reuşit să plec", a mai spus Andrei Plăcintă.

El a adăugat că nu a putut pleca nici de această dată şi că s-a întors pentru a-şi "salva" prietena din mulţime, despre care a arătat totuşi că nu ar fi avut nicio problemă cu fata.

"Am plecat iar. Dar m-am întors pentru a doua oară cu intenţia de a o lua pe Delia de acolo. Deja eram tot numai adrenalină. Mi-am zis că ce o fi o fi. Trebuia să o salvez. Eram în stare de orice. Trebuia să o iau din mulţimea aia. În orice moment cât am fost acolo puteam să omor pe oricine cu maşina, dar interesul meu era să o scot pe Delia de acolo. Am parcat tot acolo. Pe Stan l-am văzut în spatele dreapta al maşinii. Dădea cu picioarele şi trăgea de ea. Era în unghiul mort, apoi nu l-am mai văzut. Imediat, persoana care avea cuţitul l-a dat cuiva şi a scos un pistol şi a tras două gloanţe în parbriz, în direcţia mea, iar geamul s-a fisurat, se vede. Apoi a venit în partea laterală spate, pe partea ţoferului şi acolo a reuşit să bage mâna cu pistolul pe geam şi a tras. M-a împuşcat în umăr. Eu m-am pus atunci în poziţia din uter, aşa, bebeluş, şi am pus antebraţul drept la ceafă, la cap şi m-am aplecat peste volan. A mai tras o dată în antebraţ şi a mai tras o dată în spate", a precizat Plăcintă.

El a povestit apoi momentele ulterioare împuşcăturilor, când a încercat să plece cu maşina, căreia în final i s-a oprit motorul.

"Au început să-mi ţiuie urechile din cauza împuşcăturilor. Eram parcă în ceaţă, îmi părea că este întuneric. Instinctiv am băgat maşina în viteză, am tras maxim dreapta de volan, am ridicat ambreiajul, iar motorul s-a oprit. Maşina a zvâcnit, ca atunci când moare motorul, şi a mers maxim 50 de centimetri. Am lăsat tot în maşină atunci. Chei, tot. Am apucat doar unul din cele două telefoane, întâmplător cel al Deliei, şi am fugit, urmărit fiind, până când am luat un taxi, de cel care a tras şi de cel care luase cuţitul. Vă daţi seama, eram slăbit, curgea sânge din mine. M-am suit în taxi şi am sunat la 112. Ăia îmi cereau să mă întorc. Cum să mă întorc. Mă omorau ăia. Mi-era deja frică. Mă simţeam rău. N-am reuşit să o salvez. Am fugit ca o hienă, ca o vulpe", a încheiat Andrei Plăcintă depoziţia privind evenimentele din 6 decembrie 2010.

Instanţa l-a întrebat pe Andrei Plăcintă dacă s-a drogat şi în ce împrejurări. Astfel, Plăcintă a recunoscut senin, cu zâmbetul pe buze, că a fumat canabis în liceu, pe care l-a făcut în Elveţia.

"Da. Am consumat substanţe stupefiante. La 15-16 ani fumam canabis cu prietenii. La şcoala unde am făcut eram testaţi antidrog, ne luau teste de urină. Era o chestie socială, dacă mă înţelegeţi, gen «hai bă, ce şmecheri şi tari suntem», o panaramă de-asta. Liceul l-am făcut în Elveţia, unde consumul de stupefiante era decriminalizat", a mai declarat Plăcintă în sala de judecată.

În final, Plăcintă a arătat că nu a avut niciun moment reprezentarea faptului că ar fi lovit pe cineva cu maşina şi că în mod categoric nu şi-a lovit victima frontal.

Instanţa a decis să-l audieze pe Nicolae Stan la termenul din 10 octombrie, dată la care vor fi audiaţi şi primii patru martori din dosar, propuşi de acuzare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici