Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este încă nefuncţională

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este încă nefuncţională, ceea ce nu-i ajută deloc pe medici, pentru că nu au acces la anumite informaţii esenţiale legate de pacienţi, a spus, joi, Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.

875 afișări
Imaginea articolului Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este încă nefuncţională

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este încă nefuncţională

„Nu poţi să vezi dacă este asigurat sau ba, dacă a fost asigurat şi în momentul de faţă nu mai este, nu ai de unde să ştii, că sistemul offline nu îţi arată. Dacă s-au luat cinci medicamente de la cardiologie şi două medicamente de la neurologie şi tu îi mai dai cinci medicamente, fără să ştii că i-au dat ceilalţi, îmi impută că nu ai voie mai mult de şapte", a spus Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte AMFB.

Problemele sistemului informatic îi afectează direct pe pacienţi. Consultaţiile programate suferă întârzieri, iar medicii de familie au probleme în a oferi consultaţii pacienţilor cu afecţiuni acute.

„În condiţiile de acum, în care trebuie să evităm ca bătrânii să iasă din case, să le dăm reţete la pacienţii cronici pentru trei luni, ca să fim siguri că nu vor intra în colectivităţi, că nu vor veni până la dispensar dacă nu au nevoie, că nu vor trebui să iasă din casă să se contamineze cu coronavirus, în aceste condiţii, noi nu putem să le dăm reţetele, şi ei trebuie să vină lună de lună să-şi ia reţetele”, a spus Sandra Alexiu, Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov.

Echipa de comunicare a CNAS a anunţat, joi, că specialiştii lucrează în continuare la soluţionarea problemelor din sistem.

„Până la remedierea totală a platformei informatice, furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor acorda servicii medicale şi farmaceutice în sistem offline, conform prevederilor legale. Pentru întreaga perioadă în care funcţionarea PIAS este întreruptă, preşedintele CNAS va emite un ordin care va cuprinde procedura de transmitere în platforma informatică a serviciilor acordate off line şi procedura de validare a acestora. Pacienţii vor beneficia de serviciile necesare, care vor fi acordate de furnizori în baza prevederilor legale", a anunţat CNAS, într-un comunicat.

Sistemul PIAS a costat peste 100 de milioane de euro. Componentele PIAS sunt sistemul informatic unic integrat, reţeta electronică, cardul electronic de sănătate şi dosarul electronic de sănătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici