- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.06.2016, 16:50)
- Gabriela Ghitcuta
Plenul CSM a avizat ordonanţa privind cărţile scrise în penitenciar, însă cu unele amendamente
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) a dat aviz favorabil, în urma şedinţei de marţi, pentru proiectul de ordonanţă propus de Ministerul Justiţiei în cazul deţinuţilor care scriu cărţi, dar cu observaţia ca aceştia să obţină 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică.
Urmărește
504 afișări
Plenul CSM a avizat ordonanţa privind cărţile scrise în penitenciar, însă cu unele amendamente
În urma şedinţei de marţi, Plenul CSM a decis să avizeze favorabil proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013, privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, unde se prevăd schimbări în cazul recompenselor obţinute de deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice după gratii, au declarat oficiali din cadrul CSM pentru MEDIAFAX.
Sursele citate declară că avizul este însoţit de unele observaţii, printre care, cea mai importantă, propunerea ca deţinuţii care scriu cărţi după gratii să fie recompensaţi cu 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, lucru diferit faţă de textul OUG-ului, unde se prevăd 20 de zile indiferent de numărul de lucrări.
În cadrul şedinţei de Plen, propunerea celor 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică a fost pusă în discuţie de reprezentanţii Direcţiei de Legislaţie din cadrul CSM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
Românii au încheiat anul 2024 cu o inflaţie anuală de 5,1%
-
Australian Open. Două românce s-au calificat în turul doi al turneului de tenis
-
Ce aplicaţie ar putea lua locul TikTok-ului în SUA dacă va fi interzis? Este rivalul platformei în China
În cadrul şedinţei de marţi, mai mulţi membri ai CSM s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Ministerul Justiţiei a trimis în termen scurt proiectul la Consiliu, acesta fiind pus în discuţie în aceeaşi zi în care s-a anunţat că va fi şi pe masa Guvernului.
"Ordonanţa e dată destul de, să zicem, în grabă. E clar că azi e ultima zi când se pot da ordonanţe. Poate că nu ar fi fost lipsit de interes să vedem şi să se stabilescă ce persoane pot fi capabile de astfel de lucruri. În ceea ce priveşte capacitatea de a scrie cărţi, aici cred că putea fi găsită o soluţie care să fie inclusă în lege înainte de a lăsa pe oricine. S-ar putea să se înscrie la o astfel de posibilitate oameni care să nu poată scrie după dictare. Astfel de situaţii s-au mai remarcat în practică", a declarat Mircea Aron, preşedintele CSM.
Judecătorul Norel Popescu, alt membru CSM, este de părere că discutarea ordonanţei la Guvern, în paralel cu dezbaterea ei la Consiliu, transformă avizul "într-un demers formal, de imagine, fără a avea consecinţe".
Prezentă la şedinţa CSM, Livia Stanciu s-a abţinut de la a-şi expune punctul de vedere, motivând că va face parte din CCR şi există posibilitatea ca ordonanţa să fie atacată aici.
Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013, privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, întrucât la data de 1 septembrie urmează să expire termenul de suspendare a articolului care prevedea ca deţinuţilor să li se scadă câte 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie.
Astfel, potrivit proiectului, "la articolul 96 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins: f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau a invenţiilor realizate".
Un alt articol prevede stabilirea caracterului ştiinţific al unei lucrări.
"Caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit, potrivit dispoziţiilor legale, de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, denumit în continuare CNCS, cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, denumită în continuare UEFISCDI" iar "pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii pot fi desfăşurate activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută de legislaţia muncii", se arată în proiectul ministerului.
Documentul mai prevede că o nouă solicitare privind elaborarea unei lucrări ştiinţifice sau invenţii se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare.
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum afectează muzica modul în care iubești? Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Muzica reflectă adesea trăsături de personalitate”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță o lună februarie 2025 cum nu prea a mai fost. Ce se întâmplă în București
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe