Ploi şi temperaturi scăzute în aproape toată ţara marţi. Cum va fi vremea de 1 Mai

Meteorologii au anunţat pentru următoarele zile temperaturi în scădere, instabilitate atmosferică şi vânt puternic în majoritatea zonelor ţării. De 1 Mai, vântul puternic va pune stăpânire pe sudul României, atingând la rafală viteze de 55-65 km pe oră.

1242 afișări
Imaginea articolului Ploi şi temperaturi scăzute în aproape toată ţara marţi. Cum va fi vremea de 1 Mai

Ploi şi temperaturi scăzute în aproape toată ţara marţi. Cum va fi vremea de 1 Mai

Începând cu ziua de marţi, temperaturile se vor afla în scădere în majoritatea zonelor ţării, instabilitatea atmosferică fiind cuvântul de ordine al acestei zile. „Avem o schimbare semnificativă a vremii. Pe parcursul zilei de marţi, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua în majoritatea zonelor şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, ce pot lua chiar aspect de vijelie, iar pe suprafeţe mici se pot consemna căderi de grindină”, transmite meteorologul de serviciu, Alina Şerban.

În zonele din nordul Moldovei, Transilvaniei, dar şi în cele montane, se vor acumula cantităţi semnificative de apă, de 30-40 litri pe metru pătrat. „Cantitatăţile de apă vor depăşi în intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, 15-20 de litri pe metru pătrat, iar izolat, cu precădere în nordul Moldovei, Transilvania şi zonele montane, chiar 30-40 de litri pe metru pătrat”, spune reprezentantul ANM.

Vântul se va intensifica treptat în aceste zile, începând cu noaptea de marţi, cu precădere în zonele de sud şi sud-est. „Pe crestele montane înalte, precipitaţiile vor fi mixte, iar vântul se va intensifica treptat, cel mai probabil în noaptea de marţi spre miercuri, în sudul, centrul şi estul ţării, urmând a se înregistra viteze mai mari în Dobrogea, sudul Moldovei şi în estul Munteniei”, transmite meteorologul de serviciu.

Temperaturile maxime vor fi mai scăzute decât în mod obişnuit în această perioadă, urmând ca la nivel naţional, valorile termice să fie cuprinse între 12 şi 24 de grade, iar cele minimele între 5 şi 12 grade Celsius.

Miercuri, de 1 mai, temperaturile maxime se vor încadra între 9 şi 21 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 11 grade Celsius. Nu scăpăm nici de ploi. Vremea se va menţine în general instabilă, cu valori termice diurne ce se vor situa sub cele caracteristice datei, în cea mai mare parte a ţării.

„Cerul va mai avea înnorări temporar accentuate şi va ploua în nord, centru şi est, precum şi în zonele montane şi doar pe arii restrânse în rest, unde vor avea în special caracter de aversă şi trecător se vor mai semnala şi descărcări electrice, iar izolat cantităţile de apă mai pot depăşi 15 litri pe metru pătrat”, potrivit reprezentantului ANM.

Vântul puternic va pune stăpânire pe sudul României, atingând la rafală viteze de 55-65 km pe oră. „Ce e foarte important de subliniat pentru data de 1 Mai, e că vântul va avea intensificări susţinute în sudul şi sud-estul teritoriului, precum şi pe crestele montane, cu rafale ce vor depăşi temporar 55-65 km pe oră, în timp ce în restul teritoriului acestea se vor manifesta cu caracter local, la cote uşor mai reduse”, informează meteorologul de serviciu.

În ceea ce priveşte vremea în Capitală, aceasta va fi caracterizată de instabilitate atmosferică, averse şi descărcări, dar mai ales, vânt puternic. „În Bucureşti, marţi ne aşteptăm la o uşoară instabilitate atmosferică, spre după-amiază va creşte probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice, iar vântul se va intensifica treptat mâine (marţi- n.r.) noapte spre miercuri dimineaţă, o maximă marţi în jurul a 20 de grade, temperatura minimă de marţi spre miercuri undeva la 6-8 grade”, transmite reprezentantul ANM.

Vântul puternic va atinge cele mai ridicate valori ale vitezei în ziua de miercuri, când acesta va bate în Capitală cu viteze de peste 50 km pe oră. „De 1 Mai şi în Capitală, vântul va prezenta intensificări cu rafale pe parcursul zilei ce estimăm că vor depăşi temporar 50-55 de km pe oră. Va continua să se răcească, temperatura maximă undeva la 17-18 grade va caracteriza o vreme răcoroasă pentru această dată, cu atât mai mult cu cât senzaţia de rece va fi amplificată de intensificările vântului pe parcursul zilei”, a precizat meteorologul de serviciu, Alina Şerban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici