PNL propune reducerea termenelor pentru adopţii şi includerea concediului plătit post-adopţie

Deputaţii PNL Radu Ţîmpău şi Florica Cherecheş au prezentat, miercuri, o iniţiativă legislativă care modifică Legea adopţiilor, fiind reduse o serie de termene şi condiţii şi introducând concediul plătit post-adopţie.

429 afișări
Imaginea articolului PNL propune reducerea termenelor pentru adopţii şi includerea concediului plătit post-adopţie

PNL propune reducerea termenelor pentru adopţii şi includerea concediului plătit post-adopţie (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Radu Ţîmpău a declarat că rata adopţiilor în România este la un nivel extrem de mic deoarece procedurile legale care permit adoptarea copiilor sunt dificile.

"În prezent, aproximativ 60.000 de copii se află în grija statului, spre exemplu în 2012 existau 57.480 de copii instituţionalizaţi şi doar 1.400 de familii care deţineau atestatul de persoană sau familie aptă să adopte. În ultimii cinci ani, doar 7.698 de copii au fost declaraţi adoptabili, conform datelor prezentate de Oficiul Român pentru Adopţii", a declarat Ţîmpău, care a precizat că este necesară scurtarea termenelor şi eficientizarea procedurilor pentru adopţii.

Deputatul PNL Florica Cherecheş a menţionat că propune acordarea unui concediu de până la un an şi a unei indemnizaţii pentru mama care adoptă, egală cu media veniturilor nete din ultimele 12 luni.

Ea a menţionat că acordarea concediului se va realiza indiferent de vârsta copilului adoptat, în momentul încredinţării în vederea adopţiei.

De asemenea, în cazul adopţiilor internaţionale, Cherecheş a precizat că propune scurtarea termenelor din legislaţia în vigoare pe care copiii trebuie să le petreacă în sistemul de stat.

"Până acum, copiii care sunt deschişi adopţiei internaţionale de către români sunt cei care au stat doi ani în sistem şi nu au fost adoptaţi de o familie din România. Vrem să reducem acest termen de la doi ani la şase luni, tocmai pentru a da şansa mai multor copii să fie adoptaţi de familii de români stabiliţi în străinătate", a spus deputatul PNL.

De asemenea, deputatul PNL a precizat că propune ca identificarea rudelor care trebuie să fie chestionate dacă doresc să adopte copilul să fie realizată până la gradul al treilea, faţă de gradul al patrulea care este prevăzut de legislaţia actuală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici