Pogea: Procesul descentralizării adminstraţiilor locale trebuie să reducă cheltuielile

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, duminică, la Buşteni, că au fost stabilite normativele pentru personalul unităţilor adminsitrativ-teritoriale care vor fi prezentate în şedinţa Coaliţiei de luni, procesul descentralizării urmând să reducă cheltuielile de personal.

25 afișări
Imaginea articolului Pogea: Procesul descentralizării adminstraţiilor locale trebuie să reducă cheltuielile

Pogea: Procesul descentralizării adminstraţiilor locale trebuie să reducă cheltuielile (Imagine: Mediafax Foto)

"Rezultatele discuţiilor de la Buşteni sunt cuantificate în nişte documente elaborate pe parcursul a patru zile de discuţii, care au avut ca obiectiv central accelerarea procesului descentralizării administraţiei publice locale", a spus Gheorghe Pogea.

Potrivit ministrului de Finanţe, principiile şi mecanismele de alocare a resuselor de la bugetul de stat către bugetele primăriilor va avea la bază principiul "constrângerilor bugetare".

Pogea a precizat că "nimeni nu va putea să privească procesul de descentralizare fără această retrângere bugetară".

Ministrul Finanţelor a mai spus că reducea cheltuielilor va avea ca urmare şi reducerea personalului în unităţile adminsitrative, astfel încât cheltuielile cu personalul trebuie să reducă de la 9 la sută din PIB, în prezent, la 6 la sută.

"România va trebui să-şi reducă cheltuielile cu personalul, care sunt în prezent la nouă la sută din PIB, în următorii ani până la valoarea de şase la sută", a declarat ministrului Pogea.

Potrivit lui Pogea, în procesul descentralizării nu vor putea fi transferate competenţe şi resurse financiare "de la centru", iar numărul persoanelor angajate să rămână acelaşi.

De asemenea, ministrul de Finanţe a mai arătat că au fost discutate şi finalizate discuţiile astfel încât unităţile administrativ teritoriale să beneficieze de un buget care va fi alcăturit dintr-un buget de dezvoltare cu fonduri pentru investiţii şi dezvoltarea a localităţilor şi un buget de funcţionare care să asigure cheltuielile necesare funcţionării unei primării, indiferent de veniturile proprii ale administraţiei publice locale.

"Vor exista bugete de alocare multianuale, astfel încât să nu mai ajungem în situaţia de azi în care mii de proiecte au fost începute şi nu mai există fonduri pentru a fi continuate", a conchis Pogea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici